Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

MÉZES GESZTENYÉS KRÉMES


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:

400 g liszt
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 tojás
200 g cukor
50 g vaj
2 kiskanál szódabikarbóna


Főzött krém:

fél liter tej
4 ek. enyhén púpozott liszt
200 g porcukor
1 teáskanál vanília kivonat


Gesztenyekrém:

500 g gesztenyemassza
150 g puha vaj
100 g cukor
3 evőkanál rum


Tetejére:

100 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Elkészítés:


A kakaót, mézet, cukrot, tojást és vajat gőz felett összeolvasztjuk, melegítjük.
Utána a szódabikarbónás liszthez forgatjuk egy hablapát segítségével, majd a végén kézzel a lisztezett munkapulton jó összegyúrjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 35x25 cm-es téglalappá nyújtjuk mindegyiket a vajazott lisztezett gáztepsi hátulján és ezen sütjük 8(!) percig. Amíg az egyik tésztával dolgozunk a többit tegyük félre, folpackkal letakarva a meleg konyhában, mert, ha nem hűl ki a tészta akkor könnyen nyújtható marad.
8 perc sütési idő után kivesszük a tepsit, és 5 percig hagyjuk a tepsi hátulján, hogy készre süljön, majd palacsinta lapáttal vagy egy hosszú késsel óvatosan leválasztjuk. Így készítjük a következő 2 lapot is, de a tepsi hátulját letöröljük, újra vajazzuk és lisztezzük.
A vajat kikeverjük a porcukorral a gesztenyével és rummal.
A lisztet és cukrot összekeverjük, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen, majd sűrű krémmé főzzük. Hideg vízbe állítva sűrűn megkeverve lehűtjük, majd robotgéppel a vajas gesztenyéhez dolgozzuk.
A lapokat megtöltjük, legfelülre tésztalap kerül.
Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét és az olajat, majd bevonjuk vele a süteményt. Gyorsan mehet a hűtőbe dermedésig, de éjszakára vagy pár órára vegyük majd ki, hogy a sütemény összepuhuljon.

MÉZES GESZTENYÉS KRÉMES

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Márványos kuglóf
Márványos kuglóf

Mindent jól össze keverünk egy keveset féltre teszünk a többit a kikent morzsával megszórt kuglóf formába öntünk - majd a félre tett masszába kevés kakaóport keverünk - a f...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kardinális
Kardinális

A sütőt előmelegítjük 150 C-ra, és előkészítünk szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. Kétféle masszát készítünk. Az elsőhöz a tojás fehérjét kemény habbá verjük úgy, ho...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mákos lasagne
Mákos lasagne

Egy közepes tepsit kivajazunk. Elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar bögrés mákos meggyel
bögrés mákos meggyel

A lisztet keverőtálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sütőport, a cukrot, a darált mákot, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojásokat, az olvasztott vajat, és las...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk