menu

Családireceptkönyv.hu

Csokis mákos szelet


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
175 g liszt,
125 g hideg vaj,
50 g cukor,
1 kis méretű tojás.
(ez egy 20x30-as tepsire elég)

Hozzávalók a töltelékhez:
250 g mák,
100 g cukor,
75 g tejföl,
50 g marcipánmassza,
3 db tojás,
1 teáskanál reszelt citromhéj.

Hozzávalók a bevonathoz:
150 g étcsokoládé (70%-os),
40 g vaj,
150 g tejszín,
a tetejére egy kevés kakaópor.

Elkészítés:


a tészta hozzávalóit a robotgép gyúrópálcájával morzsás állagúvá kevertettem, majd kézzel gyorsan összedolgoztam. A vaj gyorsan olvad, úgyhogy nem kell a tökéletességre törekedni, a gyorsaság fontosabb! A tésztát folpackba csomagolva bedobtam a hűtőbe 1-2 órára (állítólag 30 perc is elég, de más dolgom is volt, és így alaposabban lehűlt).

Közben ledaráltam a mákot a cukorral (kávédarálón), belereszeltem a marcipánt, a citromhéjat, hozzá mértem a tejfölt, beleütöttem a tojásokat és alaposan kikevertem.

A tésztát két folpack réteg között igyekeztem tepsi méretűvé nyújtani (én egy kb. 20x30-as tepsit használtam), majd beleügyeskedtem a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy célszerű ha a sütőpapír két oldalt túllóg a tepsin néhány centit, mert így majd a végén könnyűszerrel ki lehet emelni az egész süteményt a tepsiből. Villával megszúrkáltam a tésztát, majd a 180 C fokra előmelegített sütőbe tettem 10 percre. Ezután rásimítottam a mákos réteget és visszatoltam a sütőbe még 25 percre.

Ezután hagyni kell, hogy teljesen kihűljön, mielőtt a csokit rátesszük. Érdemes roppant szigorúan és nyomatékosan megjegyezni, hogy még nincs kész! Különben képesek és azt hiszik, hogy kész, és akkor megeszik csoki nélkül!!!

A bevonathoz gőz fölött összeolvasztottam a csokit a vajjal és a tejszínnel, majd óvatosan a kihűlt sütemény tejére öntöttem. Fóliával letakarva betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen. Utána is érdemes a hűtőben tartani, mert ez a bevonat elég olvadékony (de azért szeretjük)! Ekkor lép színre a jól szabott sütőpapír! Két kézzel jól megmarkoltam és egy gyors mozdulattal felemeltem az egészet és áthelyeztem a gyúrótáblára. Éles késsel először hosszában megfeleztem, majd vékony csíkokra vágtam. Érdemes sűrűn leöblíteni és megtörölni a kést, hogy minél szebb csíkokat tudjunk szeletelni. Legvégül egy egész kevés kakaóport szórtam a tetejére! Mennyei!

Csokis mákos szelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Lajcsi szelet (Móni)
Lajcsi szelet (Móni)

A tészta elkészítése: A liszten kívül mindent egy tálba teszünk és gőz felett, 5 percig kevergetve felfőzzük. Hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk. 3 cipóra osztjuk, kinyújtjuk és...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Ildikó
Tortába ♥ Krémek (9 recept)
Tortába ♥ Krémek (9 recept)

♥ KÁVÉKRÉM 1 dl erős fekete 10 dkg cukor 3 szelet csoki 3 tojássárga 10 dkg vaj 2 dl habtejszín Egy dl erős feketekávét felfőzünk 10 dkg cukorral és 3 szelet csokoládéval....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mogyorovajas Keksz Recept
Mogyorovajas Keksz Recept

A puha vajat és mogyoróvajat kimérjük egy tálba, majd összekeverjük a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. 20-24 apró...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Meggyes-rumos szelet
Meggyes-rumos szelet

Tojásokat szétválasztom, a tojásfehérjét pici sóval kemény habbá verem. A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral, a vízzel és az olajjal, majd rászitálom a lisztet, a sütőport és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk