Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mascarpone házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 vödör 20 %-os tejföl (850 g)

Elkészítés:


A házi vajkrémünknél leírt módon a tejfölt bele kell borítani egy sűrű szövésű anyagba. Ez lehet textil pelenka, konyharuha, egy lepedő darab, vagy bármilyen másik anyag. Sokan gyógyszertári gézt írnak, azonban én azt nem javaslom, mert hajlamos a szálhullatásra. Ami pedig végképp nem hiányzik az ételbe, az a géz szálak. :-) Szóval bontsuk fel a tejfölt. Ha van a tetején már kiült savó, azt öntsük le róla egy üvegbe. Ne keverjük fel a tejfölt, mert akkor oda a homogenitása. Borítsuk bele az anyagba, és akasszuk hideg helyre csepegni (tálat mindenképpen tegyünk alá). Hogy mennyi ideig? A minimum az a 24 óra, de akár 3 napig is lógathatjuk... mi 30 órán keresztül csepegtettük, és úgy már egészen jó volt az állaga. Szóval kinek mennyi a türelme...

Amint eltelt a kiszabott idő, szedjük le az akasztóról, csomagoljuk ki, és már dobozolhatjuk is. Hogy meddig tartható el? Jól lezárt dobozban az eltarthatósága nagyjából megegyezik azzal, ami az alapanyagként felhasznált tejföl dobozára volt írva.

És hogy mennyi az annyi? Nekünk a 850 grammos 20% zsírtartalmú tejfölből 63 dkg krémsajtunk lett, és 2 deciliternyi savó. igen, ha összeadjuk, nem stimmelnek a számok. Valószínűleg azért, mert a ruhaanyag is magában tartott egy keveset, és hát az sem kizárt, hogy a 30 óra alatt valamennyi el is párolgott. A lényeg az, hogy a 63 dkg házi mascarpone megvolt 850 gramm tejföl árából, ami azért nem rossz eredmény, ha azt vesszük, hogy a 250 grammos mascarpone ára szokott vetekedni akár két ilyen nagy vödör tejföl árával is. És hogy mi legyen a kicsepegett savóval? A tejsavó nagyon egészséges, a tejben lévő vitaminok és ásványi anyagok tetemes része a tejsavóban van. Így semmiképp sem javasolnánk a kiöntését, hiszen a tejsavó drága kincs. Megihatjuk magában, vagy felhasználhatjuk sütéshez. De készíthetünk belőle akár gyümölcsös savóitalt is. Hamarosan teszünk fel receptet arról is... ;-)

Trükkök, tippek, praktikák:


Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ildikó
VANÍLIA KRÉMES DIÓS PISKÓTA
VANÍLIA KRÉMES DIÓS PISKÓTA

TÉSZTA a tojásokat ketté vesszük a sárgákat kikeverjük a cukorral a fehérjét kemény habbá verjük, majd a sárgákhoz hozzá keverjük a többi anyagot és óvatosan beleforgatjuk a felve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
ANDA SZELET...saját általam kitalált recept...
ANDA SZELET...saját általam kitalált recept...

piskóta tekercshez..kakaós piskótához mind a kettőnél a tojásokat a cukorral a vízzel jó habosra elverjük, majd a többi anyagot hozzáadjuk és fakanállal bele keverjük 160 okon 35...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsanett 1
Fekete erdő muffin
Fekete erdő muffin

Tört csokit teszünk hozzá és meggyet,ha megsült félbe vágjuk tejszínhabbal o,olvasztott csokival,tetején meggyel tálaljuk

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Citromos szelet
Citromos szelet

A lapokhoz a hozzávalókból sima tésztát gyúrtam. Négy részre osztottam és tepsi hátán négy lapot sütöttem 180 fokos sütőben, kb 10-10 perc alatt. Amíg a lapok hűltek, elkészítettem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk