Családireceptkönyv.hu

Birsalmasajt


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg birs (alma)
400 g cukor
1 db citrom

Elkészítés:


A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)

Birsalmasajt

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Diána
Krumplis-baconös frittata kakukkfűvel
Krumplis-baconös frittata kakukkfűvel

- előmelegítjük a sütőt 180 fokra -a burgonyát nagy lyuku reszelőn lereszeljük (hát igen, ez az egy amit nem igazán szeretek:-) - a vajat és az olívaolajat megmelegítjük serpenyő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Kartoffel - Champignonpfanne mit Hackfleischbällchen
Kartoffel - Champignonpfanne mit Hackfleischbällchen

Das Hackfleisch mit Salz und Pfeffer würzen und zu kleinen Bällchen formen, daraus bekommt man ca. 35 Stück. Rohe Kartoffeln schälen und in kleine Würfel schneiden, die Zwiebeln eb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Joghutos Húsos Palacsinta
Joghutos Húsos Palacsinta

Egy lábasba öntöm az olajat, a hagymát apró kockára összevágom, jó puhára párolom, hozzá adom a húst, jól összekeverem, hogy a hús szemek szétváljanak egymástól, sózom, borsozom í...

Elkészítési idő: 20-perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bouquet Garni-csokorbakötött zöld-fűszerek
Bouquet Garni-csokorbakötött zöld-fűszerek

Megmossuk a zöldfűszereket, lecsepegtetjük, majd csokorba fogjuk és összekötjük úgy, hogy a babérlevelet a csokor szárára csavarjuk, mielőtt összekötnénk. Tekerhetjük gézbe is, de...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk