A piskótához:
6 tojás
fél csomag sütőpor
fél dl olaj
csipet só
9 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
A krémhez:
6 dl tej
4 kissé púpozott evőkanál búzadara
15 dkg cukor
25 dkg vaj (legközelebb mascarpone lesz :))
1 csomag vaníliás cukor
a tetejére kakaópor
Piskóta elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákat fele cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a kakaót és a sütőport is.
A fehérjéket csipet sóval és a maradék cukorral, habbá verjük, majd a tojássárgás krémhez keverjük egy szilikonlapáttal.
Végül a lisztet is hozzáforgatjuk, szintén a lapáttal.
Sütőpapírral bélelt 23 x 40 cm-es tepsibe simítjuk, majd tűpróbáig sütjük.
Mikor kihűlt, vízszintesen kettévágjuk.
Grízkrém elkészítése:
A tejet a cukor felével felforraljuk, majd a búzadarát belekeverve takarékon addig melegítjük míg besűrűsödik.
Hideg vízbe állatva az edényt, néha átkeverve kihűtjük.
Ezalatt a vajat a többi cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt grízt beleöntjük és jól összekeverjük.
A krém felét a két lap közé, a másik felét a tetejére kenjük, majd kakaóporral megszitáljuk.
Elkészítés: A vajat és cukrot kikeverjük habosra és hozzáadjuk egyesével a tojásokat. Belekeverjük vaníliát, sót és a reszelt citromhéjjat. Végül a sütőporral összekevert lisztet,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta alapanyagait összedolgozzuk, két egyforma cipót készítünk és hűtőbe tesszük 1-2 órára. Így könnyebb vele dolgozni a nyújtásnál. Olyan nagy gáztepsit használjunk (vagy egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztom, a fehérjét habbá verem, a sárgáját a porcukorral és a vajjal habosra keverem. Hozzáadom a tejet, a sütőporos lisztet és a felvert habot. Vajazott, lis...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA lisztet a vajjal összevegyítjük, beleütjük a tojást, beletesszük a tejfölt, egy kanál cukrot, csipet sót, és jól kidolgozzuk. Háromszor kinyújtjuk, hajtogatjuk, közben mindig fél...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes