250 g vaj
310 g sima liszt
4 ek tej
1 nagy tojás
1 tojássárgája a kenéshez
250 g reszelt ementáli sajt (lehet hozzákeverni füstölt sajtot is)
só
A liszthez hozzáadom a sajt 1/3 részét, a vajjal összedolgozom. Belekeverem a sót, majd a felvert tojással és tejjel összegyúrom. Folpack-ba csomagolva 1-2 órán át a hütőben hagyom pihenni. Fél ujjnyi vastagra nyújtom és a tojássárgájával, amit egy kevés sűrített tejjel hígítok, megkenem. Derelyevágóval keskeny rudakat vágok, melyeket kb. 8-10 centiméterenként elvágok. Megszórom a reszelt sajttal vagy belenyomkodom a reszeltsajtba a tojásos felükkel és sütőpapírral kibélelt tepsire rakom. 200 fokon sütöm, előmelegített sütőben, kb. 10 percig.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsi lesz. Ha többet akarunk, duplázni, vagy triplázni (!) kell a hozzávalókat.
A krumplit apró kockákra vágjuk,megfőzzük,és kevés tejjel pépesre keverjük. A lisztet,sót,cukrot összekeverjük,belemorzsoljuk az élesztőt,hozzáadjuk a krumplit,a lereszelt sajtot,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cukrot a langyos tejhez adjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, egy tojással, a zsírral, a tejföllel, a fehérborral, a felf...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összeöntjük. Jól gyúrhatónak kell lennie, egy órát kelesztjük. Rudat formázunk belőle legalább 4 felé vágjuk. ( Ahogy kijön) Egyesével kör alakúra nyújtjuk, a...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA fenti hozzavalokbol jol gyurhato testzat gyurunk , duplajara kelesztjuk, vekonyra nyutjuk ,megkenjuk tepertokremmel, amit izesitunk soval, borssal . 3x hajtogatjuk, minden hajtog...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes