250 g vaj
310 g sima liszt
4 ek tej
1 nagy tojás
1 tojássárgája a kenéshez
250 g reszelt ementáli sajt (lehet hozzákeverni füstölt sajtot is)
só
A liszthez hozzáadom a sajt 1/3 részét, a vajjal összedolgozom. Belekeverem a sót, majd a felvert tojással és tejjel összegyúrom. Folpack-ba csomagolva 1-2 órán át a hütőben hagyom pihenni. Fél ujjnyi vastagra nyújtom és a tojássárgájával, amit egy kevés sűrített tejjel hígítok, megkenem. Derelyevágóval keskeny rudakat vágok, melyeket kb. 8-10 centiméterenként elvágok. Megszórom a reszelt sajttal vagy belenyomkodom a reszeltsajtba a tojásos felükkel és sütőpapírral kibélelt tepsire rakom. 200 fokon sütöm, előmelegített sütőben, kb. 10 percig.
Ebből az adagból kb. 3 nagy tepsi lesz. Ha többet akarunk, duplázni, vagy triplázni (!) kell a hozzávalókat.
összegyúrni, kiszaggatni, tetejére sajt v. bármi.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Kovász készítése: 2,5 dl tejet meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, a belemorzsolt élesztőt, a tetejét meghintjük kevéske liszttel (jobban beindul tőle az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. A reszelt sajtból kb egy nagy maréknyit félreteszek a többit belekeverem a lisztbe. Annyi tejfölt adok hozzá amivel puha tés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkevered a cukrot, 1 e.k. lisztet,és felmorzsolod benne az élesztőt, letakarod 10 percre. A lisztet elmorzsolod a vajjal, áttört burgonyával, sóval, a közepébe d...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű