Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


150 g víz

1 tk. só

csipet aszkorbinsav

1 ek. burgonyapehely

1 ek. olaj

10 dkg öregtészta (http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html)

250 g tönköny kenyérliszt (vagy BL80 kenyérliszt)

1 tk. cukor

10 g élesztő

Elkészítés:

1. A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk, majd hagyjuk a keverőedényben 20 percig kelni.

3. Dagasszuk újra 2 percig, ezután tegyük félre egy tálba és kelesszük duplájára, amíg szép hólyagos nem lesz. (kb. fél óra).

4. Formázzunk belőle zsemléket, nekem ebből a mennyiségből 5-6 db szokott lenni. Tegyük sütőzacskóba és 1 órán át kelesszük vagy amíg a duplájára nem nőnek. Ha megvan spricceljünk vizet a zacskóba és hajtsuk vissza a szélét, hogy a gőz ne távozzon belőle.

5. 220°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20-25 percig süssük.

Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után kicsit pihentessük a sütőzacskóba és mehet éjszakára a hűtőbe.

Próbáljátok ki, tényleg megéri. Soha többet bolti zsemle... :)



Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Olívás sajtos stangli (Levendulalány)
Olívás sajtos stangli (Levendulalány)

Reggelre lehet frissen is, lsd lenn! :) A liszteket átszitálom egy tálba, elkeverem benne a sót. A langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, majd a liszthez adom és tésztává gyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Tökmagos húsos csiga
Tökmagos húsos csiga

elkészítés: A maradék szaftos húst késes mixerben ledaráljuk és félretesszük. A tökmagot egy serpenyőben kis lángon megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd késes mixerben vagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Brigi
Baconos stangli
Baconos stangli

Langyos vízbe tesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk az olajat, a tojássárgáját, sót és j...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Hamburger zsömle
Hamburger zsömle

Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk