150 g víz
1 tk. só
csipet aszkorbinsav
1 ek. burgonyapehely
1 ek. olaj
10 dkg öregtészta (http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html)
250 g tönköny kenyérliszt (vagy BL80 kenyérliszt)
1 tk. cukor
10 g élesztő
Elkészítés:
1. A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk, majd hagyjuk a keverőedényben 20 percig kelni.
3. Dagasszuk újra 2 percig, ezután tegyük félre egy tálba és kelesszük duplájára, amíg szép hólyagos nem lesz. (kb. fél óra).
4. Formázzunk belőle zsemléket, nekem ebből a mennyiségből 5-6 db szokott lenni. Tegyük sütőzacskóba és 1 órán át kelesszük vagy amíg a duplájára nem nőnek. Ha megvan spricceljünk vizet a zacskóba és hajtsuk vissza a szélét, hogy a gőz ne távozzon belőle.
5. 220°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20-25 percig süssük.
Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után kicsit pihentessük a sütőzacskóba és mehet éjszakára a hűtőbe.
Próbáljátok ki, tényleg megéri. Soha többet bolti zsemle... :)
Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html
Az élesztőt a vízzel a cukorral, és pici liszttel megfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam, 10 percig dagasztottam. Majd kb.45 -50 percet hagytam kelni. ( Gyönyörű nagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes75 dkg liszt 1 jó evőkanál só 3 dkg élesztő 1 dl tej 1 kávéskanál cukor csipet só 4 evőkanál fehérbor 2 kis pohár tejföl 1 egész tojás + 2 sárgája 5 dkg zsír 45 dkg darál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, míg egy másikban a tojásokat, az olívaolajat, a citromlevet és a kókusztejet dolgozzuk homogénre. A két keveréket összeöntjük és kéz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű