menu

Családireceptkönyv.hu

Zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


150 g víz

1 tk. só

csipet aszkorbinsav

1 ek. burgonyapehely

1 ek. olaj

10 dkg öregtészta (http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html)

250 g tönköny kenyérliszt (vagy BL80 kenyérliszt)

1 tk. cukor

10 g élesztő

Elkészítés:

1. A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk, majd hagyjuk a keverőedényben 20 percig kelni.

3. Dagasszuk újra 2 percig, ezután tegyük félre egy tálba és kelesszük duplájára, amíg szép hólyagos nem lesz. (kb. fél óra).

4. Formázzunk belőle zsemléket, nekem ebből a mennyiségből 5-6 db szokott lenni. Tegyük sütőzacskóba és 1 órán át kelesszük vagy amíg a duplájára nem nőnek. Ha megvan spricceljünk vizet a zacskóba és hajtsuk vissza a szélét, hogy a gőz ne távozzon belőle.

5. 220°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20-25 percig süssük.

Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után kicsit pihentessük a sütőzacskóba és mehet éjszakára a hűtőbe.

Próbáljátok ki, tényleg megéri. Soha többet bolti zsemle... :)



Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Egyszerű házikenyér fokhagymásan
Egyszerű házikenyér fokhagymásan

Az élesztőt a vízzel a cukorral, és pici liszttel megfuttattam, majd az összes hozzávalót összegyúrtam, 10 percig dagasztottam. Majd kb.45 -50 percet hagytam kelni. ( Gyönyörű nagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Békebeli ropogós kifli (Kálci)
Békebeli ropogós kifli (Kálci)

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Margó
TEPERTŐS POGÁCSA FEHÉRBORRAL
TEPERTŐS POGÁCSA FEHÉRBORRAL

75 dkg liszt 1 jó evőkanál só 3 dkg élesztő 1 dl tej 1 kávéskanál cukor csipet só 4 evőkanál fehérbor 2 kis pohár tejföl 1 egész tojás + 2 sárgája 5 dkg zsír 45 dkg darál...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Ropogós hajtogatott péksütemény
Ropogós hajtogatott péksütemény

A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, míg egy másikban a tojásokat, az olívaolajat, a citromlevet és a kókusztejet dolgozzuk homogénre. A két keveréket összeöntjük és kéz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk