150 g víz
1 tk. só
csipet aszkorbinsav
1 ek. burgonyapehely
1 ek. olaj
10 dkg öregtészta (http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html)
250 g tönköny kenyérliszt (vagy BL80 kenyérliszt)
1 tk. cukor
10 g élesztő
Elkészítés:
1. A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.
2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk, majd hagyjuk a keverőedényben 20 percig kelni.
3. Dagasszuk újra 2 percig, ezután tegyük félre egy tálba és kelesszük duplájára, amíg szép hólyagos nem lesz. (kb. fél óra).
4. Formázzunk belőle zsemléket, nekem ebből a mennyiségből 5-6 db szokott lenni. Tegyük sütőzacskóba és 1 órán át kelesszük vagy amíg a duplájára nem nőnek. Ha megvan spricceljünk vizet a zacskóba és hajtsuk vissza a szélét, hogy a gőz ne távozzon belőle.
5. 220°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20-25 percig süssük.
Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után kicsit pihentessük a sütőzacskóba és mehet éjszakára a hűtőbe.
Próbáljátok ki, tényleg megéri. Soha többet bolti zsemle... :)
Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html
A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejszínes vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűhttp://aprosef.hu/bekebeli_fott_kifli
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 ek, lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy mél...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk a folyékony anyagok keverékét. Pár percig pihentetjük a tésztát, bambuszrostlisztes felületen átgyúrjuk, majd egy 35 cm széles körlap...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű