Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


150 g víz

1 tk. só

csipet aszkorbinsav

1 ek. burgonyapehely

1 ek. olaj

10 dkg öregtészta (http://www.limarapeksege.hu/2008/11/regtszta-tulajdonkppen-vletlennek.html)

250 g tönköny kenyérliszt (vagy BL80 kenyérliszt)

1 tk. cukor

10 g élesztő

Elkészítés:

1. A vizet, a cukrot és az élesztőt futassuk fel 3p/37°C/2 fokozaton.

2. Adjuk hozzá a további hozzávalókat és 3 percig dagasszuk, majd hagyjuk a keverőedényben 20 percig kelni.

3. Dagasszuk újra 2 percig, ezután tegyük félre egy tálba és kelesszük duplájára, amíg szép hólyagos nem lesz. (kb. fél óra).

4. Formázzunk belőle zsemléket, nekem ebből a mennyiségből 5-6 db szokott lenni. Tegyük sütőzacskóba és 1 órán át kelesszük vagy amíg a duplájára nem nőnek. Ha megvan spricceljünk vizet a zacskóba és hajtsuk vissza a szélét, hogy a gőz ne távozzon belőle.

5. 220°C-ra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 20-25 percig süssük.

Ha reggel szeretnénk frissen kisütni, formázás után kicsit pihentessük a sütőzacskóba és mehet éjszakára a hűtőbe.

Próbáljátok ki, tényleg megéri. Soha többet bolti zsemle... :)



Eredeti recept: http://www.limarapeksege.hu/2008/12/zsemle.html

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Villámgyors krumplis lángos, élesztő nélkül
Villámgyors krumplis lángos, élesztő nélkül

A burgonyát meghámozzuk és felszeleteljük, sós vízben megfőzzük. Mikor elkészült, leszűrjük és összetörjük, hagyjuk hűlni. Hozzáadjuk a tojást, a sót és a lisztet, jól összedolgozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
296. Alaptészta /zsemle,bagett,stb/.
296. Alaptészta /zsemle,bagett,stb/.

Élesztő futtatni. Víz,olaj,liszt,só összedolgozni az élesztővel.Dagasztani,puha rugalmas tészta.Tál alját kiolajozni,a tésztát 40-50 percig keleszteni.Alaposan átgyúrni,formázni.2...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Sajtos szendvics bagett
Sajtos szendvics bagett

A burgonyát megpucolva apróra vágom, és annyi vízben, amennyi ellepi puhára főzöm. A levétől leszűrve pépesítem, hagyom hűlni. Közben elkészítem a lisztet, alaposan átszitálom, ezá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis kenyér
Krumplis kenyér

A burgonyát megfőzzük, majd összetörjük és hagyjuk kihűlni. A többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, majd letakarjuk és 30 percen keresztül hagyjuk kelni. A kenyértészta nagyjából...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk