1/2 kg liszt
1 cs szárított élesztő
1 eka só
1 eka cukor
3 dl meleg víz
1 1/2- 2 dl tej
A hozzávalókból nokedli szerű tésztát keverek,és letakarva másfél órára félreteszem.
Mielőtt lejár az idő (negyed órával hamarabb) bekapcsolom a sütőt 230 fokra,és beteszem a sütőpapírral bélelt jénait a tetejével együtt.
Ha letelt a másfél óra, lisztezett deszkára öntöm a tésztát, megszórom kis liszttel,és a szélet felhajtom.
Lefelé borítva teszem az időközben felforrósodott jénaiba.Vízzel megkenem a kenyeret, 2 helyen bevagdosom. Mehet rá a tető,és 30 perc alatt megsül.
Lehet rá szórni magokat,én nem szeretem úgy.
Ha nem elég piros a teteje,fedő nélkül még pirítható.
Rácson kell hűteni. Én meg szoktam spriccelni vízzel, ha kész, akkor nem lesz kemény a héja.
A liszt negyedéből az élesztőből és 5 deci vízből kovászt készítek. Elkeverem egy plasztik tálban, majd lefóliázom, letakarom konyharuhával és hagyom érlelődni a kovászt 3 órát.Egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAdott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos, cukrot tejben felfuttatjuk, majd jól összedolgozzuk a többi hozzávalóval. 4 egyenlő részre osztjuk a tésztát és fél órát pihentetjük. Pihentetés után kör al...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki,...
Elkészítési idő: 135 perc Nehézség: Könnyű