menu

Családireceptkönyv.hu

Kovászos kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hajnalka Török·2017. január 7.
Hozzávalók:

360g finomliszt (leszitálva)
216g kovász (60%)
135g cukor
90g tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás
90g jó minőségű vaj (én 82%-at használok)
5g só
vaníliacukor

Elkészítés:
1. A frissen etetett kovászt, ami épp a maximumán van (körülbelül háromszorosa eredeti térfogatának) újra megetetjük így: 100g érett kovász, 60g tej, 100g finomliszt (ez kb 4-12 óra, függ a szobahőmérsékelttől és a kovásztól).
2. Időközben az egész tojást és a tojássárgát a cukorral, vaníliacukorral és a sóval egy habverővel addig kavarjuk, míg a cukor elolvad.
3. Bedagasztjuk a tésztát: egy tálba tesszük a lisztet, a kovászt, a tejet és a fennti cukros krémet, összekavarjuk őket és a tésztát addig gyúrjuk míg összeáll. Egy órát pihentetjük.
4. A szobahőmérsékletű vajat belegyúrjuk a tésztába kis adagonként. Kb 1 evőkanálnyi vajat adjunk hozzá egyszerre. A tészta nem tud ilyen nagy mennyiségű zsíradékot felszívni egyszerre, ezért kell nagyon lassan, több lépésben hozzáadni a tésztához.
5. Amikor hozzáaadtuk az egész vajat, a tésztát olajas felületen egyszer hajtogatjuk és kiolajozott dobozba tesszük. Szögletes átlátszó edény legyen, amiben jól látható, hogy mennyit kel. Fél óra múlva, amikor a tészta ellazut, csíkot húzunk a dobozra, ott ahol a tészta a legmagasabb. Ehhez fogjuk majd mérni, hogy mennyit kelt (lásd a fotót lennebb)
6. Egy órát pihentetjük szobahőmérsékleten, majd ismét hajtogatjuk. Ezt a lépést addig ismétejük, amíg sima lesz a tésztánk. (én kétszer szoktam)
7. 4-8 órát pihentetem a tésztát a hűtőben (így nem lesz savanykás a kalács)
8. Kiveszem a tésztát a hűtőből és duplájára kelesztem. Ez kb 8 óra. Semmiképp se hagyjuk tovább kelni a tésztát, mert ha túlkel sütés után ragacsos marad.
9. Kiveszem a tésztát a dobozból és előformázom. 15 perc pihentetés után kinyújtom és diós töltelékkel töltöm meg. Felcsavarom és kivajazott, kilisztezett formába teszem. Ha túl nagynak tűnik a tészta, lehet két kalácsot is készíteni belőle.
10. Letakarom a kalácsokat egy zacsival, úgy hogy legyen helye nőni. Szobahőmérsékleten ismét duplájára kelesztem. Ez is kb 8 óra. Mikor megkelt egy toját és egy kevés tej kevérkével kell lekenni, lehet egész dióval díszíteni vagy cukorral.
11. Sütés: 180 fokon 800g-os kalácsot kb 40percig szoktam sütni légkeveréses sütőben.
12. Sütés után kivesszük a formából és hűlni hagyjuk legalább 4 órát.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Így készül az igazi piacos lángos!
Így készül az igazi piacos lángos!

Először az élesztőt futtatjuk fel. Figyeljünk arra, hogy teljesen sima legyen, egy pici gumó se legyen benne. A lisztbe belekeverjük a sót, majd a közepébe mélyedést készítünk, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aszaltszilva leves
Aszaltszilva leves

Az aszalt szilvát előzőnap vörösborban beáztattam. Másnap felteszem a borral együtt + vízzel főni. Ízesítem: teszek bele reszelt citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget. cukrot, vagy mé...

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Közepes
share
Anna receptjei
Anna receptjei

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Receptek
Erdélyi padlizsánkrém
Erdélyi padlizsánkrém

A padlizsánokat egy fémlapon közepes lángon megsütjük. Hideg vízbe tesszük, így hamar lehűl, és a héja is könnyen lejön. A megtisztított padlizsánokat még egyszer hideg vízzel leöb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk