menu

Családireceptkönyv.hu

Teljeskiőrlésű kenyér Mészáros


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



Véleményem szerint nem érdemes kicsi kenyereket sütni, inkább egyszerre kettőt vagy egy
nagyot ha kicsit spórolni szeretnénk az időnkkel és az energiával.
Ez a kenyér egy hétig kifogástalan állagú marad, ha marad belőle.
Ez a recept is két formakenyérre való adag, súlyuk egyenként egy kiló körül mozog
(960 gramm) Nálunk ez egy hetes adag,a fiam és én is csak ezt fogyasztjuk. Imádjuk!

Hozzávalók: 1200 ml kéz meleg víz 6 evőkanál teljes kiőrlésű kovász
(én mindig hűtőset használok)
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt



További hozzávalók:

36 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2 evőkanál darált bio lenmag (DM drogéria)

2 evőkanál darált bio szezámmag (DM drogéria)

2 evőkanál hajdinapehely

2 teáskanál őrölt köménymag

4 teáskanál parajdi só


A langyos vízben a kovászt feloldjuk, hozzáadjuk a 60 deka lisztet,egyneművé keverjük
(kézzel) majd letakarva hagyjuk 6 órán át kelni.

Letelt a 6 óra, a tészta szépen bugyog, tele élettel.
Elkészítünk két formát, kibéleljük sütőpapírral.(Ezt jó ebben a pontban elkészíteni, hogy
ne keljen kezet mosni közben).
Hozzáadjuk a 36 dkg lisztet és a többi felsorolt darált magvakat.
Kézzel megint összekeverjük a tésztánkat, és szépen belerakjuk a formába. Elegyengetjük,
kap egy kis vízpermetet,megszórjuk egy kis hajdinapehellyel, kézzel picit megnyomkodjuk,
hogy sütés után ne potyogjon le a kenyérről. Letakarjuk egy másik ugyanolyan sütőformával,
majd két órán át kelni hagyjuk.
Ha letelt a két óra, a tésztánk szépen megkelt, mehet a hideg sütőbe.
220 fokra állítjuk a sütőt, így sül egy órán át, majd kifordítjuk a formából, levesszük róla
a sütőpapírt (vigyázva,mert kétfelé törhet, még elég lágy) a hőfokot levesszük 200-ra és
visszatesszük a kenyeret sülni még fél órára a rácsra. (Sütőfüggő, 2 sütőm van, mindkettő
másképp süt)
Ropogósra sütjük, ha megkoppintjuk az alját, kongó hangot ad.
A kenyeret érdemes csak másnap megvágni, sokkal jobb lesz az állaga,már ha kibírjuk!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rebarbarás eper dzsem
Rebarbarás eper dzsem

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Francia kenyér
Francia kenyér

Keverjük össze a cukrot az élesztőt és a sót, majd az egyveleget oldjuk fel meleg vízben. Adagoljuk hozzá a lisztet és addig gyúrjuk még szilárd nem lesz a tészta. Hagyjuk kelni 20...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dominika
Mézeskalács szelet recept
Mézeskalács szelet recept

A tésztát előző nap állítjuk össze. A mézes és margaint összeolvasztjuk, amíg a margarin el nem olvad. A liszthez hozzáadjuk a mézes fűszert, szódabikarbónát, porcukrot. Jól...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk