420gr liszt (285gr teljes kiőrlésű búza, 135gr sima búza)
30gr búzasikér
2tk só
20gr friss élesztő
400ml hideg víz
20gr habtejszín
1-1tk oregano és bazsalikom
A hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd lefedve a pulton pihentetem 10-12 órát, ha elszaladna az idő és még többet várakozik akkor sem történik baj, remek lesz.
12 óra múlva lisztezett deszkára borítom, áthajtogatom, hosszúkásra hagyom.. Ragadós tészta, annak is kell lennie, a lisztnek nagy hasznát vesszük, mindenképp legyen kéznél. Általában olajat használok a formázáskor de ennél a kenyérfélénél a liszt a befutó, A csavarásnál is ez láttatja majd a mintázatot.
1 órát várakozik a lisztes deszkán, félidőben egy fedeles sütőtálat, beteszek a sütőbe és előmelegítem 230-240 fokra. Amikor letelt az 1 óra, óvatosan kiveszem a sütőtálat, beleteszek egy darab sütőpapírt, a tésztát szintén jó lisztesen megcsavarom, mindkét végén háromszor-négyszer; majd áthelyezem a forró jénaiba. Ráteszem a fedőt és a sütőbe tolom. 25 perc múlva leveszem a fedőt és visszaveszem a hőt 200 -210 fokra, így sül tovább 20-25 percet.
Akkor van kész, ha az alja kopog, ekkor rácsra teszem.
A vajat, a tejszínt, a lisztet és reszelt sajtot dolgozzuk egybe,ez lesz a tészta. Ez fóliával húzzuk be majd egy fél napra tegyük hűtőbe állni. Másnap a tésztát osszuk 4 egyenl...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót kb. 15-20 perc alatt összedagasztjuk. Eleinte elég ragacsos a tészta, de idővel egyre kezelhetőbb lesz. Ha 10 perc után sem válik el tökéletesen az edénytől va...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókból a tésztát kidagasztom, 1 óra kelesztem. , 10 felé osztom, majd gombócokat formázok, 10 percig pihentetni kell, majd kifliket formázni. 35 percig keleszteni, majd...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókból egy rugalmas kelt tésztát készítünk. Ez megint egy olyan művelet, amit elvégez helyettem a kenyérsütő. Csak szép sorban az üstbe pakolom a kimért dolgokat. Nálam al...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű