A tésztához
300g liszt (100g sima, 200g teljes kiőrlésű búza)
15g sütőpor
75g őrölt nyírfacukor
1 tojás
fél kezeletlen citrom héja
60g hideg vaj
1-2 evőkanál tejföl
A krémhez
600g tehéntúró
175g puha vaj
120g nyírfaporcukor
fél kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint
kevés vaj és liszt a tepsi előkészítéséhez
házi vaníliás nyírfaporcukor a hintéshez
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és egy nagyobb, perem nélküli sütőlemezt vékonyan lekentem vajjal, meghintettem liszttel. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam. A vajat a sütőporos liszttel elmorzsoltam, hozzáadtam citromhéjat, nyírfacukrot, tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. A tésztát 3 egyenlő részre osztottam. Lisztezett nyújtótáblán 24x37cm-es lapot nyújtottam és a tepsire tettem. Körülbelül 8 perc alatt megsütöttem. Vigyázat, könnyen megég! Egy tálcára csúsztattam a kész lapot.
Amikor a tepsi kihűlt, kinyújtottam a következő adag tésztát és azt is megsütöttem. Ekkor már nem kell újra vajazni, lisztezni, mert elég zsíros, hogy a lap ne ragadjon le. A kész lapot rá lehet tenni az előzőre. Ugyanígy elkészítettem a harmadik lapot is. Ezek a lapok sütés után megkeményednek, de a tésztában lévő nedvességtől megpuhulnak majd.
A túrót áttörtem. A puha vajat robotgéppel kihabosítottam, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, a citromhéjat és több részletben beletettem a túrót. Citromlével ízesítettem.
Mielőtt összetöltöttem, átnéztem a lapokat. Azt választottam legfelsőnek, amelynek legszebb volt az alja. A krémet elfeleztem és összetöltöttem a süteményt úgy, hogy a kiválasztott lap lett a tető, az aljával felfelé.
idő alatt a lapok megpuhulnak. Szeletelni akkor lehet igazán szépen, ha teljesen áthűlt, a vaj megdermedt, pár órát hűtőben pihent. Szeletelés után vékonyan meghintettem vaníliával kevert nyírfaporcukorral.
1. A legjobb – amennyiben rendelkezünk késes aprítóval -, hogy ha abban daráljuk meg a diót, és amikor már elég jól összeaprította a gép, beledobjuk a két tojás sárgáját, az egyik...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA málnát felmelegítjük, belekeverjük a rumaromát, a citromhéjat, botmixerrel pürésítjük, majd félretesszük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a vajat kissé felmelegítjük, csak annyira hogy folyós állagú legyen. Közben a tésztához szükséges száraz alapanyagokat egy tálba öntjük és összekeverjük. Ebbe lassan be...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesA tojások sárgáját a cukorral, a pudingporral és egy löttyintésnyi tejjel alaposan elkeverjük (előzőleg a sárgájákat a cukorral kissé habosítsuk ki). A maradék tejetfelforraljuk a...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű