20 dkg zsír
1,5 dl tejföl
1 tojás
1 csomag sütőpor
10 dkg porcukor
50 dkg liszt
Töltelék:
10 dkg mák (vagy mogyoró, dió, mandula)
10 dkg porcukor
0,5 dl tej
citromhéj
baracklekvár
Továbbá:
15 dkg porcukor
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a liszttel. A zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt és a tojást, és rugalmas tésztát gyúrunk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára. Közben elkészítjük a tölteléket.
Töltelék készítése:
A darált mákot elkeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd ráöntjük a forró tejet. Jól elkeverjük, végül baracklekvárt adunk hozzá, hogy összeálljon a töltelék. (Készíthetjük más fajta lekvárral is.)
Összeállítás:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztát picit hagyjuk szobahőmérsékleten puhulni, majd lisztezett munkalapon nyújtsuk vékonyra (kb. 3 mm). Egy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztából a köröket. Mindegyik kört töltsük meg töltelékkel, majd hajtsuk félbe óvatosan, hogy a töltelék ne szökjön ki. Kicsit nyomkodjuk össze a tészta széleit, majd helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire.
A már forró sütőbe tolva kb. 15 perc alatt süssük szép világosra. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert száraz lesz!
Még forrón forgassuk meg mindegyiket porcukorban.
Az olajbogyót lecsepegtettem és finomra vágtam. A tejet, vizet és egy tojást egy bögrében mértem, belemorzsoltam az élesztőt és alaposan elkevertem. A hideg vajat fél centis csí...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót, olvasztott vajat. Lágyabb tésztát gyúrunk. Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítségével koron...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA két tojással kelt tésztát készítünk,duplájára kelesztjük,kb. 30-40 perc alatt.A töltelékhez az uborkát apró kockákra vágjuk,sonkát daráljuk,a sajtot lereszeljük.Összedolgozzuk,í...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDagasztjuk, aztán kb. 1 órát kelesztjük. Átdagasztjuk, majd fél centisre kinyújtjuk, kockákat vágunk, bele a lekvár. Zsírozott tepsibe rakjuk, kelesztjük fél órát, majd előmelegí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű