Szedünk egy csomó fenyőrügyet. Mindegy milyen fajta - ezüst, erdei, luc. Befőttes üvegbe tesszük, mégpedig normál kristály cukorral rétegezve. Lezárjuk, és a cukor egy idő után kiszívja a nedvességet a növényből. Ez feloldja a cukrot, és így keletkezik a gyógyító szirup.
Hozzávalók:
kristálycukor
fenyőrügy
egy kevés víz
Mossunk ki alaposan egy nagy befőttes üveget. Szórjunk az aljára cukrot, majd tegyünk rá egy sor fenyőrügyet. Kicsit nyomkodjuk meg. Szórjuk meg vastagon cukorral, majd újra rügy, cukor, stb. Addig, amíg el nem értük az üveg tetejét.
Zárjuk le, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre - akár a kamrába. Közvetlen napsütés ne érje, mert bebarnul! Pár nap múlva elkezd összeesni a fenyőrügy, és kb. így néz ki:
A rügyek elvesztik élénk színüket. Ebben a fázisban tehetünk hozzá újabb friss rügyeket. Jól keverjük el a régi rügyekkel. DE! Úgy is jó, ha nem piszkáljuk az eredeti mennyiséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor, tehetünk bele pár kanálnyi vizet.
Ha azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek, kifakultak, szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Hűvös helyen sokáig eláll - hűtőben akár egy évig is!
Mire használjuk? Kiváló nyákoldó hatásúak, így remek természetes köptető. Magas a C-, B2-, K-vitamin tartalma, valamint az ásványi anyag tartalma is.
Hogyan használjuk? Meghűlés, köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy kanállal. Tehetjük teába is, de figyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert a vitamintartalma károsodik! Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja, ám az élvezeti értékénél a gyógyhatása sokkal jobb, így inkább tartogassuk a hurutos, köhögős hideg napokra!
http://egyazegyben.com/fenyorugy-szirup-kohogesre-ez-a-legjobb-termeszetes-szer-erdelyi-recept-1947
A legjobb, ha sorrentói citromból készül. Ha nem találunk ilyet, a biopiacon beszerezhetünk tizenkét másmilyen kezeletlen citromot, melyet vékonyan meghámozunk, belülről kikapargat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű2 kg több léről megmosott apró körtének a két végét levágtam, majd félbevágva szépen adagolva gyümölcsprésbe kinyertem picivel több, mint 1 liter rostos körtelevet. A gép gondoskod...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet kis lángon langyosra melegítjük a fűszerekkel és egy teáskanál vaníliakivonattal. A tojássárgákat a cukorral habosra verjük, majd lassan, apránként hozzákeverjük a langyos,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tojássárgáját és a porcukrot egy tálban habverővel elkeverem. 2. Lassan belekeverem a tejszínt. 3. A tálat egy melegvizes fürdőbe állítva kézi keverőgép legalacsonyabb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű