Családireceptkönyv.hu

Olajbogyós gyökérkenyér, kapros szardiniakrémmel.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
A kenyérhez
500g liszt (350g Graham, 75g rétes vagy sima búza, 75g durum)
400ml víz
18g élesztő
1,5 teáskanál só
2x50g olajbogyó

A krémhez
2 doboz olajos szardínia
3 tojás
30g puha vaj
1 kisebb lila hagyma
ízlés szerint mustár (nálam 1 teáskanálnyi)
citromlé
bors
kapor

Elkészítés:


A gyökérkenyér első fázisához szükségünk van egy nagyobb tálra, én a kelesztőtálamat használtam. Beleöntöttem a vizet, feloldottam benne az élesztőt, beletettem a lisztet, rá a sót és egy fakanállal az egészet alaposan összekevertem. A tálat lefedtem és szobahőmérsékleten 10 órát állni hagytam.
Mikor letelt a kelesztési idő a nyújtótáblámat alaposan leliszteztem és a tészta felét a kezemmel téglalap alakúra lapítgattam, majd rászórtam a jól lecsepegtetett olajbogyókat.
A tésztát feltekertem mint a bejglit, majd többször megcsavartam. Ez a csavarás adja ennek a kenyérnek a jellegzetes formáját. Papíros sütőlemezre tettem. Megformáztam a másik kenyeret is. Ebbe nem tettem olajbogyót, mivel családunk legkisebb tagja nincs oda érte. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztettem a kenyereket.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra, beállítottam a szokásos forró vízzel töltött edényemet. A kelesztési idő lejártakor lespicceltem a kenyereket, megszórtam liszttel és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem őket. A kész kenyereket rácsra tettem kihűlni.
Közben elkészítettem a szardíniakrémet. A tojásokat megfőztem, lehűtöttem, megpucoltam, apró darabokra vágtam. A halat alaposan lecsepegtettem. A hagymát nagyon finomra vágtam. A tojást, hagymát, szardíniát, borsot, mustárt, puha vajat egy tálba raktam. Botmixerrel egyneműsítettem, citromlével ízesítettem, végül hozzáadtam a finomra vágott kaprot. Tálalásig hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.

Olajbogyós gyökérkenyér, kapros szardiniakrémmel.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Bogi
Burgonyaropogós
Burgonyaropogós

A héjában főtt, még forrón meghámozott burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet és a majonézt. Mivel nem használunk tojást, kicsit bűvészkednünk kell a liszt és a majonéz mennyiség...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hamburgerzsemle Tündér konyhájából recept
Hamburgerzsemle Tündér konyhájából recept

A langyos tejhez adjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2-3 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Az élesztős tej...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Kelesztés nélküli kifli
Kelesztés nélküli kifli

1. A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. 2. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors kovászos kenyér
Gyors kovászos kenyér

kétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közrpéig majd balr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk