Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Teljes kiőrlésű zürichi kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
előtészta, 8-12 órával a kenyérsütés előtt készül:

200gr teljes kiőrlésű búzaliszt              
150gr víz
5gr friss élesztő

Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá,  lefedve a pulton hagyom 8-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek

A kenyér összeállítása:    

a teljes előtészta +                                    

Felirat hozzáadása
100gr sima búzaliszt                                  
180gr teljes kiőrlésű búzaliszt          
20gr búzasikér
2tk só
8gr friss élesztő
25gr olaj
170gr víz*

Elkészítés:


~Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok.
~ 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkodom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, lezárom.
~ Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, sütőbe tolom.
~Előmelegített 230fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, mikor kiveszem jó hideg vízzel lefújom, rácson hagyom kihűlni.




Gyönyörű magas, cserepes kenyeret kapunk, mely szinte csodaszámba megy a teljes kiőrlésűek között.

Külsőre teljesen olyan mint egy bolti félbarna vekni, megvágva is szinte azt a puha, szellős belezetet kapjuk, csak ez nem hullik darabjaira, mert ez lisztből készül, van tartása, szépen szeletelhető.

FINOM.


*A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Az eredeti recept a méltán híres Limara zürichi kenyere .

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez az A KENYÉR, amit kötelező elkészíteni mindenkinek.
Azoknak pláne akiknek a teljes kiőrlésű kenyér fogalma összeolvadt a "féltégla" kifejezéssel.
Puha, szellős belezet,  el sem hiszi aki még nem látta a két szemével.





Teljes kiőrlésű zürichi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Diós pogácsa
Diós pogácsa

A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat összekeverjük (a tojások kivételével). A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk és a tésztát alaposan összegyúrjuk, majd 50 percig meleg...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Spanyol briós
Spanyol briós

Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sóskifli Limara
Sóskifli Limara

Az olaj kivételével mindent beleraktam a gépbe, és elindítottam a dagasztást. Kb. 5 perc után, mikor már összeáll a tészta, az olajat is hozzá tettem. 20-30 percig kell dagasztani....

Elkészítési idő: 30 perc+keleszt
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Gyors kavart sütemény
Gyors kavart sütemény

Összekeverjük és előmelegített sütőbe tüprobáig készre sütjük

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk