Hozzávalók:
előtészta, 8-12 órával a kenyérsütés előtt készül:
200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő
Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá, lefedve a pulton hagyom 8-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszaesik, a sikérszálak megerősödnek
A kenyér összeállítása:
a teljes előtészta +
Felirat hozzáadása
100gr sima búzaliszt
180gr teljes kiőrlésű búzaliszt
20gr búzasikér
2tk só
8gr friss élesztő
25gr olaj
170gr víz*
~Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok.
~ 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkodom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, lezárom.
~ Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, sütőbe tolom.
~Előmelegített 230fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, mikor kiveszem jó hideg vízzel lefújom, rácson hagyom kihűlni.
Gyönyörű magas, cserepes kenyeret kapunk, mely szinte csodaszámba megy a teljes kiőrlésűek között.
Külsőre teljesen olyan mint egy bolti félbarna vekni, megvágva is szinte azt a puha, szellős belezetet kapjuk, csak ez nem hullik darabjaira, mert ez lisztből készül, van tartása, szépen szeletelhető.
FINOM.
*A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.
Az eredeti recept a méltán híres Limara zürichi kenyere .
Ez az A KENYÉR, amit kötelező elkészíteni mindenkinek.
Azoknak pláne akiknek a teljes kiőrlésű kenyér fogalma összeolvadt a "féltégla" kifejezéssel.
Puha, szellős belezet, el sem hiszi aki még nem látta a két szemével.
1. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral. 2. A vajat a tojással és a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, majd a lisztes keveréket és a maradék tejet....
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Nagyon fontos, hogy legalább 1 órára hűtőbe tegyük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagra, megkenjük olajjal, majd megszórju...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KönnyűKigyúrom és a legnagyobb szájú poharammal pogácsaszerűre szaggatom, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben, légkeveréses sütőben kb. 150-180°-on készre sütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA blundel tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, 10x10cm kockára vágjuk. Lekenjük vajjal, töltjük, batyura formázzuk, tepszibe 35 percet kelesztjük. Tojással lekenjük és 200 fokos gőzös...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű