Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

DÖDÖLLE


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4-5
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A burgonyás alaphoz
500 g sárga burgonya
400 ml víz

180 g búzaliszt (BL55)
A zsíros részhez
1.5 közepes fej vöröshagyma
75 g sertészsír

A tálaláshoz
tejföl (20%-os)

Elkészítés:


A dödölle, másik nevén gánica lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig hajdan igen népszerű volt. Önmagában tejföllel meglocsolva, köretként elsősorban vadételekhez fogyaszthatjuk. Ismert túrós változat is, ez most a hagyományos dödölle serpenyőben sütve recept.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk.Annyi vizet öntünk rá, amennyi pont ellepi - a receptben megadott mértéknél 1 decivel lehet több maximum-, dobunk rá kb. egy evőkanálnyi sót. Fedő alatt közepes hőfokon megfőzzük a burgonyát. Mi egy 19 cm átmérőjű lábost használtunk a főzéshez.Míg a burgonya fő, egészen apróra kockázzuk a vöröshagymát.Ha a burgonya megfőtt, a vízben hagyva összetörjük.Hozzáadjuk a lisztet, a tűzhelyen, alacsony hő fölött, és egy fakanál segítségével csomómentesre keverjük. Összedolgozzuk. Ez kb. 3 perc.Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, rátesszük a vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, majd megsózzuk.A burgonyás masszából galuskákat készítünk, és azokat a hagymás zsíron pár perc alatt aranybarnára pirítjuk, karamellizáljuk.Szépen forgassuk a dödölléket, míg minden oldaluk szépen megpirul. Ez kb. 3-4 perc.
A kész dödölléket, gánicákat tejföllel meglocsolva magukban, vagy akár más ételhez köretként tálaljuk.

DÖDÖLLE

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hédi
Paradicsomos rakott tészta
Paradicsomos rakott tészta

A pennét kifőzzük, sós, olajos vízben. Ne főzzük túl puhára, hiszen úgyis sülni fog. A sűrített paradicsomot elkeverjük az olajjal, hozzáadjuk a zöldfűszereket, és a reszelt fok...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Réteges mexikói
Réteges mexikói

A rizst bő vízben egy kanál delikáttal megfőzöm. Közben egy másik lángon egy kanál vajon párolom a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig két kanál olajon párolt hagymán elkészítem...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Tonhalfasírt (Sóbors)
Tonhalfasírt (Sóbors)

A tonhalról öntsük le az olajat/vizet, csöpögtessük le. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra, a petrezselymet aprítsuk össze. Keverjük őket össze a hallal. Keverjük össze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Vadász-nokedli
Vadász-nokedli

Egy nagyobb fazékban vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk. A nokedli tésztáját a lisztből, tojásokból, csipetnyi sóval és a vízzel összeállítjuk. A forrásban lévő vízbe belesza...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk