Hozzávalók:
75 dkg liszt (amilyet a piskóta készítésénél használunk)
2 kávéskanál só
2 tojás
2 dl joghurt
2 dl tejben
5 dkg élesztő +1 kávéskanál cukor
25 dkg margarin
Töltelék a sóshoz:
4 virsli
kevés ketchup
mustár
Töltelék az édeshez:
bármi, ízlés szerint ( mogyorókrém, lekvár, dió, mák)
Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, és a tésztát összedolgozzuk.
Az összedolgozott tésztát nem kell külön keleszteni, a műveletek egymás után következnek.
8 gombócot készítünk, és nagyobb palacsinta nagyságúra nyújtjuk őket.
Ebből 7 „palacsintára” 1 fagyos margarint ráreszelünk, egymás tetejére rakjuk, legfelül az üres nyolcadikkal beborítjuk és vékonyra nyújtjuk, amennyire csak lehet (legalább 80 cm átmérőjűre), minél vékonyabb legyen.
32 felé vágjuk, átlósan (hosszú, egyenlő szárú háromszögek)
Tölteni lehet sósnak, de édesnek is.
Sós: 1 virslit 2x hosszába és egyszer keresztbe vágjuk = 8 kis darabka, ez elég 8 kiflinek, mindegyikbe egy darabkát teszünk, pici ketchupot, vagy mustárt nyomunk rá és óvatosan tekerjük fel, ügyelni, hogy ne menjen el ferdére a sodrás.
Édesen: lehet bármi: mogyorókrém, lekvár, dió, mák, ki mit szeret, de kevés tölteléket, mert kifolyik.
A tepsibe nem túl közel rakjuk egymáshoz, mert megkelnek. Nem kell külön keleszteni, csak addig amíg befejezzük a töltésüket és a tojással való lekenést. Nagy tepsibe 4x4 darabot raktam, hogy majd szépen megkeljenek a sütőben és ne ragadjanak össze.
Tetejét tojással megkenjük, sózzuk (ha sósan készítjük), szezámmaggal megszórjuk.
220 fokra előmelegítjük a sütőt, és 15 percig sütjük.
A sütés lényege, hogy felfelé emelkedjen, és nehogy kifolyjon a margarin.
A langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. (Az élesztő felfuttatása nem nagy művészet, nekem akkor válik be a legjobban, amikor viszonylag...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vizet, élesztőt egy csipet cukorral felfuttatjuk a Thermomixben 3p/37fok/2-es fokozaton. A többi hozzávalót az üstbe tesszük, és 3 percet dagasztjuk. Kelesztő tál...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSütés előtti est: ebből galuskaszerűen fakanállal összekeverni, letakarva én kelesztő tálba raktam, a konyha pulton hagyni másnapig… Másnap: …összedagasztani én géppel, de leh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLangyos “tejben” az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd sima felületű tésztát dagasztunk belőle. Ha kész, akkor elfelezzük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű