50 dkg liszt,
1 csésze langyos tej
1/2 csésze olaj
1/2 csésze joghurt
2 evőkanál cukor
1 tojás
1/4 kocka friss élesztő
1 mokkáskanál só.
A csésze űrmértéke: 180 ml.
Töltelék:
25 dkg túró
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
fél citrom reszelt héja vagy pár csepp citrom-aroma
Az élesztőt 1/2 dl. langyos-cukros tejben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt, a tojást és a cukrot. A megmaradt tejet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Habverővel elkeverjük, hogy szép sima legyen. Ezt a keveréket is a liszthez adjuk a sóval együtt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztát és finoman átgyúrjuk. Elosztjuk kb. 10 egyforma darabra. Mindegyik darabból készítünk egy gombócot, amit meglisztezünk, hogy a nyújtásnál majd ne ragadjon oda. A gombócokat tenyérnyi körré nyújtjuk, majd 4 helyen bemetsszük, de úgy, hogy a kőr közepe ép maradjon. Ide teszünk a töltelékből egy jó kávéskanálnyit. Ezután sorban felhajtogatjuk a "szirmokat" a töltelékre.
A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd letakarva még 1/2 órát pihentetjük. Ezután tojással lekenjük a virágokat, majd mehetnek az előmelegített, 175 C-os sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük a túrós rózsákat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtasd fel. Ezt a műveletet felgyorsíthatod, ha szórsz a tetejére egy pici lisztet. Akkor jó, ha jócskán megnő a térfogata, és habos lesz. Végy...
Elkészítési idő: Elkészítés: 25 Nehézség: KönnyűJól összegyúrni,kb. 45-60 percet pihentetni meleg helyen és szépen megkel. Én a lisztet kb. 1 percre mikroba teszem melegíteni mielőtt összegyúrom a többi hozzávalóval.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszteket egy kelesztő tálba öntöm. Hozzáteszem az olajt, sót és az ecetet. Elmorzsolom. A szükséges víz mennyiség a liszt folyadékfelvevő képességétől függ. Tehát mindig csak ke...
Elkészítési idő: kb 3-4 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: Az élesztőt fél dl tejben a cukorral felfuttatjuk. Amikor megkelt, a többi lisztbe öntjük, és 1 egész tojással, 1 tojás sárgával, 1 evőkanál porcukorral, csipet sóval...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű