50 dkg liszt,
1 csésze langyos tej
1/2 csésze olaj
1/2 csésze joghurt
2 evőkanál cukor
1 tojás
1/4 kocka friss élesztő
1 mokkáskanál só.
A csésze űrmértéke: 180 ml.
Töltelék:
25 dkg túró
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
csipet só
fél citrom reszelt héja vagy pár csepp citrom-aroma
Az élesztőt 1/2 dl. langyos-cukros tejben felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet, átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe a mélyedésbe öntjük a felfutott élesztőt, a tojást és a cukrot. A megmaradt tejet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Habverővel elkeverjük, hogy szép sima legyen. Ezt a keveréket is a liszthez adjuk a sóval együtt. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett lapra borítjuk a tésztát és finoman átgyúrjuk. Elosztjuk kb. 10 egyforma darabra. Mindegyik darabból készítünk egy gombócot, amit meglisztezünk, hogy a nyújtásnál majd ne ragadjon oda. A gombócokat tenyérnyi körré nyújtjuk, majd 4 helyen bemetsszük, de úgy, hogy a kőr közepe ép maradjon. Ide teszünk a töltelékből egy jó kávéskanálnyit. Ezután sorban felhajtogatjuk a "szirmokat" a töltelékre.
A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd letakarva még 1/2 órát pihentetjük. Ezután tojással lekenjük a virágokat, majd mehetnek az előmelegített, 175 C-os sütőbe. Kb. 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük a túrós rózsákat. Porcukorral meghintve tálaljuk.
A cukrot a langyos tejben elkeverjük, beleszórjuk az élesztőt és felfuttatjuk. Ha kész, a rizsliszthez adjuk az olívaolajjal és a sóval együtt, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A cukrot, a tojásokat és a sót összekevertem. 2. Hozzáadtam a tejfölt, majd az olvasztott vajat, ezután rámorzsoltam az élesztőt, és ismét jól összekevertem az egészet. 3. A l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 7 egyforma gombócot szaggatunk,...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHa fagyasztott leveles tésztánk van, akkor azt már előző este vegyük ki a fagyóból. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán 2 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Kenjük meg a felvert tojássa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű