2 ek. olaj
20 dkg frissen főtt burgonya villával jól össze törtem )
20 dkg öreg tészta ( én gyors kovásszal csináltam )20 dkg rétesliszt
50 dkg BL 55 liszt
20 g friss élesztő
1 -1,5 dl langyos víz ( vízzel óvatosan mert a burgonya is lágyít )
Gyors kovász: 20 dkg BL 80 liszt, 1 teáskanál cukor, 1g élesztő, 2 dl víz, össze keverjük egy éjszakát állni hagyjuk a konyhába letakarva. Reggel egy savanykás illata van, és már lehet vele dagasztani.
A hozzávalókat kézzel jól kidolgozom (lehet gépel is ) hagyom 15 -2 0 percig kelni és ismét átdolgozom. majd hagyom 40 - 45 percig kelni. Ekkor megformálom, kibélelt papírral jénaiba teszem, 3 - 4 helyen bevagdosom a tetejét és hagyom kelni addig míg a vágások szépen szét nyílnak, A tészta tetejét és a jénai tetőt vízzel be spriccelem előmelegített sütőben sütöm kb 45 percig .Majd tető nélkül sütöm a kívánt színig .Ha készen van kiveszem és ismét be spiccelem óvatosan vizel.
Sütés 25 percig 220 fokon majd 25 perc után 200 fokon sütöm. ( de ez sütőtől függ,)
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsav...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűEste állítsuk össze a kovászt. Ehhez a kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel. Nem kell dagasztani, csak keverjük össz...
Elkészítési idő: 2 óra kb Nehézség: KözepesA vöröshagymát apró kockára vágjuk, és némi zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a szintén felkockázott paprikákat, a zúzott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű