Hozzávalók:
1 kg füge
2.5 liter víz
1 kg cukor
1 dkg borkősav
1 dkg sörélesztő
1 kg. préselt fügét megmosunk, félbevágjuk, és üvegbe tesszük. 2,5 l. vízben feloldunk 1 kg. cukrot, 1 dkg. borkősavat és 5 percig forraljuk. Miután kihűlt hozzáadunk 1 dkg. sörélesztőt (Kertészet boltok, gazda bolt, borászati bolt), és az egészet rátöltjük a fügére, vászonnal lekötjük, szobahőmérsékleten kb. 2 hétig érleljük. Közben naponta többször megkavarjuk. Miután leülepedett, kisebb demizsonba átfejtjük. A seprőt a fenti mennyiségű vízzel és cukorral feltöltjük, két hétig érleljük, majd leszűrjük, és az első erjesztésű borhoz töltjük. Megvárjuk, míg leülepszik, és megtisztul, utána palackozhatjuk. Vigyázat nagyon finom, és becsapós!
Egy lábasban lassú tűzön elkezdjük olvasztani a cukrot. Egy másik lábasban felforraljuk a tejet. Mikor már folyós a cukor és szép halvány barna, akkor ráöntjük a forró tejet....
Elkészítési idő:A vodka kivételével langyosra melegítjük a hozzávalókat, addig kevergetjük, amíg a csoki elolvad, forralni nem szabad mert összecsomósodik. Végül hozzá adjuk a vodkát.
Elkészítési idő:A tejet kimérjük egy edénybe. Folyamatos melegítés és kavargatás mellett hozzáadjuk a nutellát, a vaníliarúd kikapart belsejét és megvárjuk amíg felolvad a tejben a mogyorókrém....
Elkészítési idő: 5 perc