Vakarcs
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 tasak szárított élesztő
Víz
1 púpozott evőkanál zsír
Só, bors
Liszt
1 tojás
Elkészítése:
1. Pucoljuk meg, majd főzzük meg enyhén sós vízben a burgonyát. A puhára főtt krumplit, vágjuk kockákra.
2. Az élesztőt 1,5-2 dl langyos vízben lefuttatjuk, zsírral, sóval, borssal a langyosra hűlt burgonyával összedolgozzuk.
3. Tegyünk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz, hogy nyújtható legyen. Felezzük meg ezt a tésztát.
4. Adagonként elnyújtjuk, és zsiradékkal enyhén kikent lemeztepsibe tesszük (két tepsivel lesz belőle).
5. A tetejét átlósan becsíkozzuk, és tojással megkenjük. Némi pihentetést követően előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
6. A kisült tésztát tenyérnyi darabokra szaggatjuk. Hideg tejföllel tálaljuk.
A lisztből az olívaolajon világos rántást készítünk. Apránként higítva a paradicsomlével csomómentesre keverjük, végül az összes levet beleöntjük, és feltesszük összeforralni. Íz...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűEgy turmixgépben simára pürésítjük az uborkát az alaplével vagy a vízzel, a hagymával, a zöldfűszerekkel és a citromlével. Aztán egy nagy keverőtálban vagy egy legalább 2 literes k...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEzekből tésztát gyúrunk, 2 - 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kisebb pogárral kiszaggatjuk, és sütőpapíros tepsibe rakjuk. Elkészítjük a habot: 2 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral és p...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű