1.5 kg birsalma
90 dkg kristálycukor
5 evőkanál citromlé
dió (egész)
Megmossuk a birsalmákat, majd negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházakat.
Feltesszük főzni annyi vízben amennyi ellepi, és megvárjuk amíg megpuhulnak. Ez körülbelül 25 percet vesz igénybe.
Amikor megpuhult leszűrjük az almákat (akit zavar lehúzhatja a héjukat is) és botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a megadott mennyiségű cukrot és citromlevet és visszatesszük főzni legalább 20 percre, amíg azt látjuk, hogy kavargatás közben kevés időre látjuk az edény alját.
Kibélelünk két darab 33 cm hosszú gyümölcskenyér formát, vagy bármilyen más formát folpackkal és belesimítjuk a masszát. Ha teszünk bele diót, azt töltés közben dobjuk a masszába.
Egy éjszaka alatt általában megszilárdul, ekkor lehet már fogyasztani, de ha sokáig szeretnénk tárolni, akkor vegyük ki a csomagolásból és rácsra téve tegyük jól szellőző helyre, hogy kilevegőzzön, különben megpenészedhet.
A receptben megadott birsalma mennyiség már a magházak nélküli, tisztított birsalma. Ehhez a mennyiséghez kb. 15%-al több egész birsalmát kell vásárolni! Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a végén egy kis marék, tisztított diót dobunk a masszába és így töltjük a formákba. :)
Egy nagy tálban összekeverem a tejfölt, a tojást és a cukrokat, illetve a sót. Egy kisebb tálban kimérjük a lisztet, belekeverjük a sütőport, majd a tejfölös masszához keverjük (ha...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTésztához A tésztához valókat egy tálba kimérjük, és kézzel összedolgozzuk, amíg jó morzsás állagú lesz. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, vagy sütőpapírt rakunk az aljába. Az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz egészet egy magasabb tálba tesszük és kb. 15 percig verjük habverővel, míg kemény hab lesz az egész.
Elkészítési idő: 30' Nehézség: Könnyű