1.5 kg birsalma
90 dkg kristálycukor
5 evőkanál citromlé
dió (egész)
Megmossuk a birsalmákat, majd negyedekbe vágjuk és eltávolítjuk a magházakat.
Feltesszük főzni annyi vízben amennyi ellepi, és megvárjuk amíg megpuhulnak. Ez körülbelül 25 percet vesz igénybe.
Amikor megpuhult leszűrjük az almákat (akit zavar lehúzhatja a héjukat is) és botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a megadott mennyiségű cukrot és citromlevet és visszatesszük főzni legalább 20 percre, amíg azt látjuk, hogy kavargatás közben kevés időre látjuk az edény alját.
Kibélelünk két darab 33 cm hosszú gyümölcskenyér formát, vagy bármilyen más formát folpackkal és belesimítjuk a masszát. Ha teszünk bele diót, azt töltés közben dobjuk a masszába.
Egy éjszaka alatt általában megszilárdul, ekkor lehet már fogyasztani, de ha sokáig szeretnénk tárolni, akkor vegyük ki a csomagolásból és rácsra téve tegyük jól szellőző helyre, hogy kilevegőzzön, különben megpenészedhet.
A receptben megadott birsalma mennyiség már a magházak nélküli, tisztított birsalma. Ehhez a mennyiséghez kb. 15%-al több egész birsalmát kell vásárolni! Érdemes kipróbálni úgy is, hogy a végén egy kis marék, tisztított diót dobunk a masszába és így töltjük a formákba. :)
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. 2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, sót, puha vajat, cukrot, tojást, reszelt citromhéjat, vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot). Foko...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összekavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Én nagyméretű tepsit használtam 38 / 25 és igy is csodásan felnőtt A tetejét megszórjuk a durvára vágott...
Elkészítési idő: 25 percA lisztet a cukorral keverjük össze, és morzsoljuk bele a vajat, majd a tojással dolgozzuk össze. A sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtsuk bele. Előmelegített sütőben, 165°C-on süs...
Elkészítési idő: