12 főre
80 dkg+3 ek liszt
2 cs sütőpor
2 tojássárgája
20 dkg zsír
2 dl tej
30 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
Töltelékhez:
1 dl rum
3 ek baracklekvár (lehet más is, különleges zamatot ad a szeder, savanyú szilva lekvár is)
20 dkg Rama
30 dk porcukor
2 dkg kakaó
Tetejéhez:
vérnarancs aroma (lehet sima ételfesték is)
porcukor (nem kristálycukor! Sokan azzal rontják el, hogy kristálycukorba forgatják. Sokkal dekoratívabb és finomabb is porcukorral)
Gyúrt tésztafajtákhoz sorolandó ez a recept. A következő módon járunk el: zsírt, porcukrot, tojást felverjük. Ehhez a 3 kanál lisztet hozzáadjuk. Tovább verjük. Dolgozzuk össze a sütőport, a liszttel és a többi hozzávalóval. Végül gyúrt tésztát kapunk, ha a felvert zsírt, tojást és porcukrot összegyúrjuk a további liszttel és hozzávalókkal.
Ha állni hagyjuk, könnyebb lesz tovább dolgozni a tésztával. 2 órát hagyjuk pihenni.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk. (Törekedjünk rá, hogy egyforma legyen és szép.) Tepsibe tesszük és szép rózsaszínre sütjük. (Ne süssük túl, mert kemény lesz.) A tepsit a margarinos papírral kicsit átdörzsöljük, vagy zsírpapírt is használhatunk.
Mikor készen vagyunk a sütéssel jöhet a következő felvonás! A kihűlt tésztának kivájjuk a közepét. Egyszerűen kikaparjuk a közepét. A morzsát egy tálba gyűjtjük, mert szükségünk van még rá. Ez adja a töltelék alapját!
Felverjük a margarint, cukrot. Hozzáadjuk a rumot (vagy rumaromát), kakaót, lekvárt.
Ebbe a tálban összekeverjük a morzsát a töltelék többi alapanyagával. Finom masszát kapunk. Az így kapott masszával megtöltjük a tésztánkat, és két részt összeragasztunk.
Most jön a szépítés: a kész barackjainkat szépen megfestjük arománkkal, vagy ételfestékünkkel. (Nem kell félni, nem művészi munkát várnak tőlünk. Egyszerűen csak kenjük be finoman, halványan a barackokat a színnel.)
Az utolsó finomítások. Kristálycukorral meghintjük, leveleket (frissen szedett levelet a kertből, bukszus levél) tűzhetünk bele.
Ehhez a recepthez pontos mértékek nincsenek. Ez egy 22*38-as tepsi, amit kivajazok jó vastagon és darált kekszet szórok bőven az aljára. 6 db tojássárgáját és 2 db egész tojást, 2-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokoládét a kókuszzsírral és a kókusztejjel vízgőz fölött megolvasztjuk, kihűtjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habverővel belekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű15 dkg őrölt diót leforrázol 4-5 evőkanál tejjel, 1 tasak tejszínes főző pudingot felfőzöl 3 dl tejben, de nem túl keményre. Mindkettőt hagyod kihűlni, közben jó habosra keversz 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát összegyúrjuk és vékonyra nyújtjuk. A krémhez a tojásfehérjét a cukorral gőz felett összefőzzük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket (vagy citromot) A lehűlt krémmel megkenjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű