1 bögre (kb. 275 gr ) amaránt mag
2 bögre (kb. 475 ml) víz
½ hagyma, apróra felkockázott
3 gerezd fokhagyma, apróra darált
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál curry por
¼ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 nagy tojás
2 csésze (115 gr) Panko zsemlemorzsa vagy gluténmentes zsemlemorzsa *
1 csésze (100 gr) parmezán sajt, finomra reszelt
½ csésze petrezselyem (20 gr), apróra vágva
olaj a sütéshez, akár szőlőmagolaj
földimogyoró, vagy növényi olajok
Forraljátok fel a 2 csésze vizet, és állandó keverés mellett adjátok hozzá az amarántot. Alacsony hőmérsékleten újra forraljátok fel és gyakori kevergetés mellett, lefedve 20-25 perc alatt főzzétek puhára.
Mindeközben:
egy kis serpenyőnyi olívaolajban pirítsuk illatosra a hagymát és fokhagymát, kb 1-2 perc után vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Amikor az amaránt megfőtt, öntsük a curry por keverékkel egybe, ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt borssal. Hagyjuk kihűlni, langyos állapotban a legkönnyebben formálható.
Ha lehűlt, egy kisebb habverő segítségével keverjétek össze egy nagyobb tojással. Ezután jöhet egy mély tálba a PANKO morzsa (vagy más, gluténmentes megoldás), a petrezselyem és a parmezán.
Az egyik kéz nedves legyen, a másik száraz. Nedves kézzel formáljatok az amarántból kis labdácskákat, pogácsákat. A száraz kezetekkel pedig forgassátok meg a PANKO morzsa keverékben. Ezután tegyétek sütőpapírral és picit pihentessétek. Ha készen vagytok (kb. 20-24 db. pogácsa jön ki ekkora mennyiségből), akkor mehet az egész a serpenyőbe: annyi olajban süssétek ki, hogy a pogácsákat belehelyezve félig lepje el őket. Bármilyen olajat is
válasszatok, kb. 45 másodperc elég az oldalankénti sütéshez. Így lesz aranybarna a megfelelő hőmérsékleten. (190 C). Ne zsúfoljatok tól sokat a serpenyőbe egyszerre, mert akkor hamar lehűl az olaj. Ha esetleg túl puha lenne a pogácsa, oldanaként 10-15 másodpercet húzzatok rá.
A csicseriborsót előző nap beáztatjuk szódabikarbonás vízbe. Legalább egy éjszakát hagyjuk állni! Főzés előtt alaposan leöblítjük és hideg vízben feltesszük főni ,a főző vízb...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót összedolgozzuk,majd vizes kézzel golyókat formázunk.Forró zsírban kisütjük.Nem kell panírozni,sem zsemlemorzsába forgatni. Kb.15 golyó lesz belőle.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojást egy nagy tálban felverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, simára keverjük, majd a cukkinit, a hagymát a szalonnát, a sajtot és az olajat is hozzáadjuk és jól összedolgozz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz