1 bögre (kb. 275 gr ) amaránt mag
2 bögre (kb. 475 ml) víz
½ hagyma, apróra felkockázott
3 gerezd fokhagyma, apróra darált
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál curry por
¼ teáskanál tengeri só
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 nagy tojás
2 csésze (115 gr) Panko zsemlemorzsa vagy gluténmentes zsemlemorzsa *
1 csésze (100 gr) parmezán sajt, finomra reszelt
½ csésze petrezselyem (20 gr), apróra vágva
olaj a sütéshez, akár szőlőmagolaj
földimogyoró, vagy növényi olajok
Forraljátok fel a 2 csésze vizet, és állandó keverés mellett adjátok hozzá az amarántot. Alacsony hőmérsékleten újra forraljátok fel és gyakori kevergetés mellett, lefedve 20-25 perc alatt főzzétek puhára.
Mindeközben:
egy kis serpenyőnyi olívaolajban pirítsuk illatosra a hagymát és fokhagymát, kb 1-2 perc után vegyük le a tűzről és tegyük félre.
Amikor az amaránt megfőtt, öntsük a curry por keverékkel egybe, ízesítsük tengeri sóval és frissen őrölt borssal. Hagyjuk kihűlni, langyos állapotban a legkönnyebben formálható.
Ha lehűlt, egy kisebb habverő segítségével keverjétek össze egy nagyobb tojással. Ezután jöhet egy mély tálba a PANKO morzsa (vagy más, gluténmentes megoldás), a petrezselyem és a parmezán.
Az egyik kéz nedves legyen, a másik száraz. Nedves kézzel formáljatok az amarántból kis labdácskákat, pogácsákat. A száraz kezetekkel pedig forgassátok meg a PANKO morzsa keverékben. Ezután tegyétek sütőpapírral és picit pihentessétek. Ha készen vagytok (kb. 20-24 db. pogácsa jön ki ekkora mennyiségből), akkor mehet az egész a serpenyőbe: annyi olajban süssétek ki, hogy a pogácsákat belehelyezve félig lepje el őket. Bármilyen olajat is
válasszatok, kb. 45 másodperc elég az oldalankénti sütéshez. Így lesz aranybarna a megfelelő hőmérsékleten. (190 C). Ne zsúfoljatok tól sokat a serpenyőbe egyszerre, mert akkor hamar lehűl az olaj. Ha esetleg túl puha lenne a pogácsa, oldanaként 10-15 másodpercet húzzatok rá.
Amesteca mozzarella sau cascavalul dat prin razatoare cu ou si parmezan. Adauga oregano si faina. Fa din amestec un aluat mai vartos. Formeaza mici gogosi. Aceasta reteta...
Elkészítési idő:1 nappal korábban beáztatjuk a csicseriborsót. A beáztatott csicserit leszűrjük, majd bő, sós vízben puhára főzzük. Ezalatt felszeleteljük a hozzávalókat, a hagymákat finomra, a...
Elkészítési idő: ~ 1 óraA hagymát felkockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk és 4 ek olajon megfuttatjuk. A paprikát 2 cm-es kockára vágjuk, a hagymára dobjuk. Ezután a kockára vágott padlizsánnal együtt 3...
Elkészítési idő: 30 perc