A libához:
• 7 fej vöröshagyma
• 6 édesebb alma
• 5 ág fekete üröm
• só, bors, cukor
• 4,5 -5 kg-os konyhakész egész liba
• 1 csomag leveszöldség
• hurkapálca
• erősebb cérna
A szószhoz:
• 400 ml húsleves alaplé
• 2 ek. ribizlilekvár
• babérlevél
• bors, szegfűszeg, só
• teatojás
A töltelékhez 4 hagymát felaprítunk, a 4 almát megmossuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A 3 szál fekete ürmöt megmossuk, szárítjuk, aprítjuk. Az almát, a hagymát és a fekete ürmöt összekeverjük, és egy teáskanálnyi sóval, kevéske borssal és fél teáskanál cukorral összekeverjük.
A konyhakész libát alaposan megmossuk, a vizet felitatjuk a húsról, kívül és belül sóval és borssal bedörzsöljük. Az 1. lépésben elkészített tölteléket belerakjuk, a nyílást a hurkapálcával lezárjuk, cérnával körbetekerjük. A liba szárnyait ugyancsak összekötözzük.
A sütőt 75-100 °C-ra előmelegítjük. A maradék három vöröshagymát is felaprítunk, a leveszöldségeket megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk. Két almát megmosunk, kimagozunk és negyedelünk. Az összes zöldséget és az almát 2 ág morzsolt fekete ürömmel összekeverjük, egy tepsibe tesszük, majd ráfektetjük a libát. A mérsékelten forró sütőben körülbelül 7 órán keresztül sütjük, néha megszurkáljuk, hogy a zsír kifolyhasson.
100 ml vizet egy evőkanál sóval összekeverünk. A libát a sütőből kivesszük, sütőrácsra helyezzük, majd visszatoljuk a sütőbe, és 150-175°C-on további 50-60 percig pirítjuk, 15 percenként a sós vízzel bekenegetjük.
A szószhoz a tepsiben sült zöldségeket, almát szűrőkanál segítségével áttesszük egy lábosba, hűlni hagyjuk.
A húsleves alaplébe belekeverjük a ribizlilekvárt. A teatojásba beletesszük az egész borsokat, szegfűszeget és a 2 babérlevelet, amit aztán a ribizlis alaplében 10 percig főzünk.
A teatojást eltávolítjuk, a mártást botmixerrel átdolgozzuk, két percig főzzük. ha szükséges, sóval, borssal tovább ízesítjük.
A libát a sült zöldségeken tálaljuk, a szósszal meglocsoljuk.
A húst kisebb kockákra vágtam, és kacsazsíron fehéredésig pirítottam. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel és oregánóval fűszereztem. Lassú tűzön, lefedve tovább pároltam. Közben a karf...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet csíkokra vágjuk és ízlés szerint sózzuk. Vegyünk egy tálat és a lisztet, sót, tojásokat a vizet és a sütőport összekeverjük, amíg egy sűrű masszát kapunk. A fe...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA húst vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, bekenjük zúzott fokhagymával, majd egy tálba rétegezzük a joghurttal úgy, hogy a joghurt a szeleteket mindenhol érje. (ha nincs...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű