50 dkg darált marha/ sertéshús
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab friss paradicsom
1 kicsi sűrített paradicsom konzerv
1 dl vörösbor (ha van)
1 kis zacsis zöldség (vagy friss zöldség kicsire vágva pl.: zeller, karalábé, répa, cukkini)
3 ek olaj
1 csapott tk só, fél kk bors, 1 ek petrezselyem, 1 kk bazsalikom
50 dkg lasagne tészta
A besamelmártáshoz:
fél liter tej
1 ek vaj
2 ek liszt
1 kk só, fél kk bors
A tetejére: 20 dkg reszelt sajt
Bolognai ragu:
Egy fazékban olajon megpirítjuk a darált húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és az 1 ek petrezselymet, összepirítjuk. Ezután bele zölségeket is, majd a kétféle paradicsom, fokhagyma, fűszerek, meg a bor. Kb. még 15-20 percig főzzük.
A besamelmártás:
A vajat egy kisebb fazékban megolvasztjuk, majd a lisztet habverővel hozzádolgozzuk. Ezután a tejet hozzáöntjük, és a szószt simára keverjük. Ezt jó gyors mozdulatokkal tegyük, hogy ne maradjanak csomók benne. Ezután 20 percig főzzük pici lángon, közben sózzuk, borsozzuk, kevergetjük.
Összepakolás:
Egy kivajazott, hőálló edény aljába kevés bolognai szószt terítünk, majd tészta, bolognai, besamel, és ismétlés: tészta, bolognai, besamel.
Az uccsó réteg besamel legyen, amit vastagon megszórunk reszelt sajttal. Ezután addig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben, ameddig a sajt aranybarna nem lesz, kb. 30-35 perc.
A tésztát elvileg nem kell kifőzni előtte, de én javaslom, mert különben lehet kemény marad a cucc.
Kinga: én ennél 10szer több paradicsomot raknék bele. Az én lasagném egy albínó zöldséges-sajtos tészta lett így. :D
Mosd meg a krumplit, majd héjastól sós vízben főzd meg őket. Ha megfőtt, öntsd le róla a vizet és hagy kihűlni. Amikor már nem forró, óvatosan szedd le a héját, vágd ketté és k...
Elkészítési idő:Az élesztőt a meglangyosított tejbe keverjük a cukorral és langyos helyre téve felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba tesszük és a felfuttatott tejet lassan hozzáadagolva, csom...
Elkészítési idő: