36 liter fehér bor
3-4 liter víz
4 kg cukor
1 zacskó egész fahéj
1 zacskó egész szegfűszeg
fél zacskó egész szegfűbors
egy lapos evőkanál kardamom (lehetőleg szintén egész)
óvatosan gyömbér (ez lehet őrült is)
4 db narancs (a héja is)
2 db citrom (szintén héjastul)
2 dl pálinka (tetszőleges)
ARÁNYOSAN CSÖKKENTENI!!!!!!!
1. várd meg, míg felmelegszik az edény
2. nem kell egy kis víz sem, úgysem ég oda (mivel nem vártad meg, hogy felmelegedjen)
3. ne a teljes 4 kg cukrot szórd bele az edénybe, hanem szép fokozatosan
Ha ezek teljesültek, akkor valószínűleg rövidebb, mint egy óra alatt végeztek ezzel a fázissal.
Ezt követően szépen fokozatosan hozzáadjuk az összes bort (az elején vigyázva, a forró cukorral érintkezve veszélyes lehet!). Ha már olyan meleg, mint egy baba fürdetővize, akkor mehetnek bele a fűszerek. A hőmérséklet ellenőrzését elvégezhetjük a klasszikus beleteszem a csuklómat módszerrel is, de mivel elég ragadós, én inkább a kóstolót javaslom. A fűszerek után hozzáadjuk a gerezdekre vágott citromot, narancsot és a pálinkát is, hagyjuk felforrni.
Fontos, hogy a fűszerek ne legyenek bent túl sokáig, mert keserű mellékízt adhatnak a készülő italnak. Max 20 perc után halásszuk ki az egészet egy szűrővel. Néhány gerezd maradhat dekorációnak. Innentől már csak annyi a feladatunk, hogy melegen tartsuk, de nem túl forrón! Időnként célszerű lejjebb venni a hőfokot, illetve esetünkben leemelni a katlanról.
Az eredmény egy finom fehér forralt bor, nőies ízvilággal. Talán a puncshoz kicsit közelebb áll, mint az alkoholos, savas vörösborokhoz.
Narancsot megtisztijuk, a cikkeket kisebb darabokra vágjuk, majd a túróval, a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a tejjel jól összeturmixoljuk.
Elkészítési idő:A mandulás horchata (ejtsd: orcsátá) egyfajta mandulatej, amit Spanyolországban általában nyáron, frissítőként fogyasztanak. Én télen csináltam, és most is nagyon jól esett. Talán...
Elkészítési idő: 15 percA citromokat alaposan megmostam, majd zöldséghámozóval lehámoztam a héjukat (a megmaradt citromokból finom limonádét készítettem). Egy csatos üvegbe helyeztem a citromhéjat és ráön...
Elkészítési idő: