800 g érett/hízott libamáj
kb. 1 liter tej
2-2,2 kg bőrös libaháj vagy 1,5 liter libazsír
pirospaprika
lilahagyma
citromlé
A libamájat (erre a célra ún. pecsenyelibamáj nem alkalmas!) leöblítjük, az inakat, hártyákat, hájmaradványokat eltávolítjuk. Az esetleges zöldes epefoltokat kivágjuk, mert keserű lesz tőle a máj. Kisebb-szűkebb tálba fektetjük, annyi hideg tejet öntünk rá, amennyi ellepi, és 1 órát áztatjuk benne.
2. Közben a hájat megmossuk, gondosan eltávolítjuk a toll- és tokmaradványokat, ha szükséges, láng fölött „szőrtelenítjük”, ismét leöblítjük, és kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk
). Nagyobb lábasba tesszük, felöntjük 4-5 dl hideg vízzel, fedő alatt 15-20 percig főzzük, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön világosbarnára sütjük (ha túlpirul, keserű lesz!). A tepertőt leszűrjük , jól kinyomkodjuk – mire kihűl, finom ropogóssá válik.
3. Kiemeljük a tejből a májat, szárazra töröljük (különben sülés közben „köpködni”, spriccelni fog!), majd kettébontjuk-vágjuk. A zsírt leszűrjük, 2/3-át akkora lábasba öntjük, amekkorában egy zöldségpároló betét éppen csak elfér . Ráfektetjük a két fél májat , majd merőkanállal még annyi zsírt öntünk hozzá, hogy teljesen lepje el, azaz sütés közben ne kelljen megfordítani, mert törékeny! (Ha túl sok a zsír, leszedünk belőle.)
4. Lassú, gyöngyöző forralással puhára sütjük májat (20-35 perc), a kisebb darabnak kevesebb idő elegendő. A sülés közben keletkező habot folyamatosan leszedjük a zsír tetejéről . Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a máj: ha a legvastagabb részébe beleszúrt hústű nyomán kibuggyanó lé színtelen vagy rózsaszín, biztosan átsült, ha vöröses, még további 5-10 percet sülhet.
5. Kiemeljük a zsírból a májdarabokat, tányérra vagy kisebb rácsra helyezzük , lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni. Mélyebb üvegtálba vagy műanyagdobozba helyezzük, rászűrjük a langyos zsiradékot úgy, hogy az ellepje. Hagyjuk teljesen kihűlni, aztán lefedjük és alaposan behűtjük (a hűtőszekrényben akár 2-4 hétig is eláll - persze, ha hagyják…).
6. Tálalás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk fellazulni a zsírt, kivesszük belőle a májat, meleg vízbe mártogatott késsel vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük. Újhagymát, citromban érlelt lilahagymát, csípős zöldpaprikát, a szóráshoz pirospaprikát, valamint hideg libazsírt, libatepertőt adhatunk mellé. Friss házikenyér, pirítós illik hozzá.
Ízletesebb lesz ugyan a zsír, ha a hájjal egyidejűleg 1 fej hagymát és/vagy néhány gerezd fokhagymát is adunk hozzá, de így a tepertő nem lesz ropogós, sőt, a hagyma cukortartalma miatt a zsír is könnyebben karamellizálódik-túlpirul! Ezért, ha ropogós tepertőt szeretnénk, a hájat „csak úgy magában” (ld. fent) süssük meg.
1.A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk, majd fövő sós vízbe tesszük, és kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. 2.Leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint apróra vágjuk. 3.A már...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bacont kisütjük, kicsit kihűtjük, majd összemorzsoljuk. A salátaleveleket összevágjuk. A paradicsomot, avokádót, főtt tojást és főtt/grill csirkemellet felkockázzuk. Az újhagymá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA franciasaláta zöldségkeveréket sós vízben megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, citromlével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDas Gemüse waschen und putzen. Schinken, Paprika und Gewürzgurken würfeln. Frühlingszwiebeln und Knoblauch fein hacken. Alles mit den Erbsen, der Mayonnaise, dem Gurkenwasser und d...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű