30 dkg liszt
1 dl tej
10 g élesztő
30 g kristálycukor
4 tojás
10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
1/2 kávéskanál só
1 narancs lereszelt héja
A rumos sziruphoz:
35 dkg cukor
3,5 dl víz
2 citrom lehámozott héja
2 dl frissen facsart citromlé
3,5 dl rum
Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat és a sót. Az így kapot lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Kivajazott muffinformába kanalazzuk őket, további 50 percig kelesztjük és 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük, míg megemelkednek és a tetejük aranybarnára sül. Kivesszük a sütőből és hagyjuk őket kihűlni.
A sziruphoz a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot. A babákat nagyobb befőttesüvegbe pakoljuk és felöntjük a rumos sziruppal úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fél óra elteltével érdemes utánatölteni a szirupot, mert sokat magukba szívnak a sütik! A tetejére még rápakoljuk a citromhéjakat is, ami a tárolás során még intenzívebb citromos ízt kölcsönöz majd a csemegénknek. Hűtőben sokáig eláll!
A vajat a porcukorral kézi robotgép segítségével habosra verjük. Fokozatosan beledolgozzuk a kókuszreszeléket (ugyanúgy kézi robotgéppel dolgozunk). A végén kézzel kezdjük el továb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd a hozzávalókat összekeverjük, összegyúrjuk. Könnyű, de jól nyújtható tésztát kapunk. A tésztát nem kell pihentetni! Egyből vékonyra n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet leszitálni és elkeverni a sóval, sikérrel. Bele a zsír amit elmorzsolunk és a tojás Az élesztőt felfuttatjuk és hozzá keverjük az összes tejjel együtt. Csak lapáttal dol...
Elkészítési idő: 1 óra + kelés Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy mélyebb tálban alaposan összedolgozzuk, és enyhén lisztezett deszkán 2 mm vastagra (vagy inkább vékonyra) nyújtjuk, és kisebb méretű fomákat használva kiszúrogat...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű