2 kg birsalma (birskörte), 4 liter must, 6 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, kis darabka gyömbér, ízlés szerint só és ecet, 2 késhegynyi benzoesavas nátrium
A birsalmát megtisztítom, kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és erősen ecetes vízbe dobom, hogy ne barnulhasson meg. Közben a mustot felforralom, és addig főzöm, amíg felére be nem fő. Ekkor beleszórom a fűszereket és a birsalmagerezdeket. Néhány percnyi fövés után (vigyázat, a birsalma nagyon gyorsan megpuhul!) szűrőkanállal kiveszem a léből, és tiszta, kiforrázott üvegekbe rakom. Jól összerázom, hogy minél több gyümölcs beleférjen. Ezután a visszamaradt levet még egyszer fölforralom, belekeverem a tartósítószert, és rögtön a gyümölcsre öntöm. Szorosan lekötöm, és száraz dunsztban hagyom kihűlni. Csak másnap teszem el a végleges helyére. Karácsonyra tökéletesen összeérnek az ízei, kacsasült, libasült, grillcsirke mellé csodálatos!
Az uborkát alaposan megmosom, hosszában bevágom. A káposzta külső leveleit leszedem, negyedelem, és vékonyan felszeletelem. A kapor felét, a kissé megroppantott, pucolatlan fokh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű-A céklát megmossuk, megtisztítjuk majd félkeményre főzzük. - Amíg fő, a hozzávalókból elkészítjük az ecetes levet úgy, hogy a hozzávalókat elkeverjük egymással. -A főtt céklák...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűAlaposan megmossuk és lecsepegtetjük a paprikákat. Kiszedjük a magházát. Vagy a közepét kaccsal együtt kivágjuk,vagy félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét. Amig szárad a paprika...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. A fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. 2. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. 3. Ahogy fogy, lehet pótol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű