Családireceptkönyv.hu

Libahúsgombócos sólet


Írta:

Elk. idő: 40 min
Adag: 10 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A sólethez:
1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 liter füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma,1 csapott kiskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany, 1 kiskanál majoránna, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál majoránna, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 evőkanál finomliszt
A húsgombóchoz:
1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 1 tojás, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany, 1 csapott evőkanál só, 1 kiskanál majoránna, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 tojás

Elkészítés:


1. A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és egy olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk. A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük. Nagy lángon fölforraljuk.
2. Közben a húst ledaráljuk, azután az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle.
3. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell kiegészítjük). Lefedjük, és sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 ºC) 3-4 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.
4. Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk. Akinek nincs sütője, az ételt a tűzhelyen, nagyon kis lángon is elkészítheti.

Trükkök, tippek, praktikák:


Elkészítési idő: 40 perc + áztatás + sütés
Egy adag: 890 kcal

Libahúsgombócos sólet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Spagetti másképpen
Spagetti másképpen

Tegyünk egy fazékba vizet forrni, adjunk hozzá kevés sót, majd mehet bele egy adag spagetti, nem kell túl puhára főzni, 6–7 perc alatt el is készül. Ha ez megvan, szűrjük át egy tá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tepsiben sült töltött paradicsom és paprika
Tepsiben sült töltött paradicsom és paprika

A rizst a szokásos módon megfőzzük. A paprika csuma felőli részénél 1 cm karikát levágunk. A többi részt kicsumázzuk, kimagozzuk. A levágott részt apró kockára vágva tálba tessz...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Lecsós karaj szelet sütőben sütve, rizslisztből kész
Lecsós karaj szelet sütőben sütve, rizslisztből kész

A tepsit kibéleltem vékonyra vágott szalonnaszeletekkel, ráfektettem a sóval, borssal, őrölt köménnyel ízesített karajszeleteket, majd a karikára vágott hagymát, paprikát, paradics...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk