A sólethez:
1 kg száraz fehérbab vagy tarkabab, 3,5 liter füstöltlé (füstölt hús főzőleve), 2 vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma,1 csapott kiskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany, 1 kiskanál majoránna, 1 evőkanál jóféle pirospaprika, 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál majoránna, 30 dkg árpagyöngy (gersli), 1 evőkanál finomliszt
A húsgombóchoz:
1 kg kicsontozott, lebőrözött libamell, 15 dkg árpagyöngy (gersli), 1 tojás, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors vagy csípős Piros Arany, 1 csapott evőkanál só, 1 kiskanál majoránna, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 tojás
1. A babot átválogatjuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, és egy olyan lábasba tesszük, amit a sütőbe is betehetünk. A füstölt levet ráöntjük, a megtisztított, fölaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a borsot, a majoránnát, a pirospaprikát rászórjuk. A gerslit és az 1,5 deci vízben simára kevert lisztet belekeverjük. Nagy lángon fölforraljuk.
2. Közben a húst ledaráljuk, azután az árpagyönggyel, a tojással, a borssal, a sóval, a majoránnával, a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Megnedvesített kézzel 20, pingponglabdányi gombócot formálunk belőle.
3. A forrásban lévő sólet tetejére rakjuk. Összerázzuk, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi (ha kell kiegészítjük). Lefedjük, és sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (150-160 ºC) 3-4 órán át sütjük-pároljuk, közben az edényt többször megrázogatjuk. Akkor jó, ha a végére annyi leve marad, mint egy jó kis pörköltnek.
4. Az utolsó 25-30 percre az alaposan megmosott tojásokat is a lábasba rakjuk. Akinek nincs sütője, az ételt a tűzhelyen, nagyon kis lángon is elkészítheti.
Elkészítési idő: 40 perc + áztatás + sütés
Egy adag: 890 kcal
A babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, leöblítjük, tiszta vízben, enyhén megsózva, a babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük. Közben vöröshag...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük. A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a h...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA zabpelyhet, a feldarabolt aszalt gyümölcsöket, ízlés szerint a vaníliás cukrot, valamint a vizet / növényi tejet egy kis lábasba öntjük, megkeverjük és feltesszük főzni. Fontos –...
Elkészítési idő: gyors! Nehézség: KönnyűSütőpapírral bélelt tepsibe raktam a szeletelt sajtot úgy, hogy kissé fedjék egymást, megszórtam a reszelt sajttal és 2 percre meleg sütőbe tettem, épp csak, hogy kissé összeolvadj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű