30 dkg liszt, 3 tojás, 20 dkg fagyasztott spenót, 1,5–2 dl víz, só, bors
A sajtmártáshoz:
4 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 3-4 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma
A fagyasztott spenótot hagyjuk kiengedni, majd gyengéden kinyomkodjuk. A liszttel, a tojásokkal és 1,5 dl vízzel tésztává összedolgozzuk, sózzuk, ha szükséges, akkor még egy kis vizet adunk hozzá, hogy sűrű, de még folyós állagú legyen.
Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, a spenótos tésztát nokedliszaggatóval a lobogó vízbe szaggatjuk adagonként, egyszerre ne főzzünk túl sokat, mert a tészta visszahűti a vizet. Pár percet hagyjuk főni, szűrőkanállal kiemeljük, tálba tesszük, és melegen tartjuk, míg az összes nokedlit megfőzzük.
Közben a sajtmártáshoz egy kis lábasban felolvasztjuk a vajat, meghintjük a liszttel, elkeverjük, kicsit átforrósítjuk, majd apránként hozzáadjuk a tejet, és csomómentesre keverjük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot, 1-2 perc alatt összefőzzük, amíg a sajt felolvad.
A spenótos galuskát tányérokba szedjük, a tetejükre kanalazunk a sajtmártásból, és azonnal tálaljuk.
1. A burgonyát és a hagymát meghámozva, sós vízben addig főzzük, amíg nagyon puha nem lesz. 2. Leöntjük a főzővizet, majd az egészet áttörjük. 3. A vajat, a tojássárgáját h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMossuk meg a burgonyát és héjában főzzük meg, hagyjuk kihűlni. Tisztítsuk meg a fokhagymát és vágjuk apróra, öntsünk egy tepsibe, vagy hőálló edénybe olívaolajat (vagy napraforgó o...
Elkészítési idő: 60 Nehézség: Könnyű1. A szalonnát 1 cm-es kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. 2. A hagymát is nagyobb kockákra vágjuk, majd a szalonnára öntjük, ízesítjük, és pirítani kezdjük. 3. Nem kell so...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz