4 kg apró szemű eper
Kevés édesítőszer, vagy cukor
2 zacskó Dzsemfix szuper
1 citrom leve
Az eper szárát lecsippentjük. Legalább kétszer átmossuk őket. Majd egy nagy lábasba tesszük, rácsavarjuk a citromot. Még nyers állapotban nyomást gyakorolunk rájuk, krumplinyomóval. Ettől egy kis levet ereszt, és el lehet kezdeni a főzését. Menet közben, ahogy puhulnak a szemek, még nyomogassuk össze őket. A főzés végére szépen szétesnek.
A főzési idő kb. 1 óra.
Ekkor kerül bele az édesítő és a dzsemfix.
Ezután még 10-15 percig forraljuk, majd töltsük üvegekbe.
Az üvegek szájára frissentartó fóliát simítunk, erre szórjuk rá a szalicilt, majd rászorítjuk a fedelet.
Mehet egy kuckóba, takaróba bugyolálva, 1-2 napra.
Kell még az elkészítéshez egy teljesen hibátlan zománcozott edény és tiszta befőttesüveg. A befőttesüveget forró mosószeres vízben jól átmosom, alaposan kiöblítem, de nem törlöm ki...
Elkészítési idő:Tele rakom az üvegeket,cseresznyével vagy meggyel,kevés cukrot rá,felöntöm forralt vízzel.Rácsavarom a tetőt és nagy fazék hideg vìzben oda teszem főni üvegestül.Forrástòl számolva...
Elkészítési idő:A meghámozott és kimagozott gyümölcsöt apróra feldaraboljuk vagy pürésítjük. A gyümölccsel összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet és feltesszük főni. Felforraljuk és forrás után mé...
Elkészítési idő:Mivel tartósítószer nélkül készül a lekvárod, nagyon fontos, hogy a befőttesüvegek csírátlanok legyenek. Ehhez először is mosogatószerrel nagyon alaposan mosd el az üvegeket és a t...
Elkészítési idő: