5 literes üveghez szükség van 2,6 kg. fürtös uborkára, 1 csokor kaporra, 3 gerezd fokhagymára, 2 kanál sóra, és annyi meleg ( nem forró) vízre, amennyi az üvegbe belefér. Az üveg tetejére kenyeret tegyünk. Krumplival is beindíthatjuk az erjedést, amit előtte szeletekre vágunk, az üveg aljára, közepére, és tetejére is teszünk belőle. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható hűtve.
Tapasztalatom szerint, az így kovászolt ubi, hosszabb ideig eláll, bár pontosan nem tudtam lemérni meddig, mert mindig elfogyott, mielőtt romlásnak indult volna.
Az uborkákat jól megmossuk, végeit levágjuk, majd hosszában, mindkét végét bevágjuk. Az üvegbe szépen sorakoztatva berakjuk, közé kaprot, néhány fokhagymagerezdet teszünk, esetleg kevés csípős zöld paprikát, vagy csilit, de tehetünk hozzá ízlés szerint 1 fej lilahagymát is. A sót, mielőtt vízzel felöntenénk szórjuk a tetejére. Általános szabály, hogy minden liter vízhez 1 evőkanál só kell, tehát ha kisebb mennyiségben készítjük, ez tartsuk szem előtt. Az öt literes üvegbe két evőkanálnyi só kell. A tetejére tegyük a kenyeret, amit gézbe csomagolunk. Így könnyen kiemelhető 3 - 4 nap múltán, amikor kész a kovászos uborkánk.
Mint írtam, szinte minden kovászolható, így minden további magyarázat nélkül, néhány képet csatolok korábbi műveimből.
Egyszerű, kovászos uborka.
Kovászolt cukkini hagymával, sárgarépával.
Kovászolt karfiol uborkával, sárgarépával, csípősen.
Összekeverjük 1 napig állni hagyjuk és üvegekbe tesszük, lazán! (Nyanyus receptje)
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA savanyúság levéhez valókat az ecet kivételével feltesszük a tűzre, közben a zöldségeket megpucoljuk, és a kívánt méretű és formájú szeletekre vágjuk,díszítjük,faragjuk, majd bele...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElőkészítjük az üvegeket: 5-6 db 0,7 literes üveget forró vízzel kimosunk. Vízbe áztatunk 6-8 db fából készült savanyúság leszorító spatulát. Az éretlen kicsi görögdinnyét megmoss...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat nagyon vékonyra vágjuk, hagymát félkör alakra, paradicsomot kis cikkekre, de ez is egyéni ízlés dolga. Egy nagy tálba tesszük az összevágott zöldség felét, egy csipe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű