ozzávalók
4 adagra
A tésztához
100 ml 1,5%-os tej
10 g élesztő (friss)
200 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj (olvasztott)
1 csipet só
A töltelékhez
3 evőkanál olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g sertés darált hús (sovány)
1 teáskanál só
3 csipet fehérbors (őrölt)
1 teáskanál majoránna
1 teáskanál oregánó (morzsolt)
250 g gomba - csiperke/sampion
50 ml bor (fehér, száraz)
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál barnacukor
100 g ömlesztett sajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál metélőhagyma (snidling)
A tészta és a töltelék közé
2 evőkanál zsemlemorzsa
A sütőforma kikenéséhez
1 evőkanál vaj
2 evőkanál búzaliszt (BL55)
A pite tetejére
100 g trappista sajt (reszelt)
70 perc
Az élesztőt simára keverjük a langyos tejjel, majd hozzáadjuk a lisztet, az olvasztott vajat és a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd letakarva fél órát pihentetjük.
Az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát elkezdjük pirítani az olíva olajon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majoránnával és oregánóval, majd hozzáadjuk a darált húst. Addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik.
Beletesszük a gombát, és a fehérbort. Magas lángon, kb. fél perc alatt elpárologtatjuk az alkoholt.
Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a cukrot, majd közepes lángon az egészet készre főzzük.
Amikor minden megpuhult, belekeverjük az ömlesztett sajtot, a zsemlemorzsát és az apróra vágott snidlinget.
Egy 28 cm átmérőjű pite formát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, majd belehelyezzük a tésztát.
Megszórjuk zsemlemorzsával, hogy a töltelék ne áztassa el. Egyenletesen elterítjük rajta a kihűlt húsos ragut, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük.
Kissé kihűtve tálaljuk a gombás-húsos pitét.
Az egész családom nagyon szereti a sós süteményeket. Legyen az egy kelt tésztás finomság, vagy jelen esetben egy sós pite, nálunk mindig nyerő. Ez a gombás húsos pite nagyon jó választás lehet, ha viszonylag gyorsan szeretnénk valami laktató finomsággal meglepni a családot, vagy a barátokat. Nálunk mindig pillanatok alatt elfogy. :)
1. A spagettit sós vízben puhára főzzük. 2. Az olajos megpirítjuk a reszelt vöröshagymát. 3. Beletesszük a paradicsompürét, a kockára vágott tarját, a karikára vágott gombát. 4...
Elkészítési idő:Tészta alapanyagokat összegyúrni, pihen, míg a töltelék elkészül. Utána kinyújtani, 3 egyenlő részre vágni, bele a töltelék, összehajtani és teflonba a két oldalát megsütni.
Elkészítési idő:1. Az összes tej negyedével, és a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, a maradék langyos tejjel bedagasszuk. 2. Konyharuhával...
Elkészítési idő: 2 óra