Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Pektin


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


alma- és/vagy birsalmahéj valamint magház

Elkészítés:


Amikor almás süteményt vagy almakompótot készítünk, érdemes a "hulladékot" (a héját és a magházát) is felhasználni. Remek gyümölcskocsonyát főzhetünk belőle, amit ugyanúgy tárolhatunk, mint a lekvárokat, és felhasználhatjuk gyümölcstorták bevonásához, lekvárok, dzsemek sűrítéséhez a bolti, vegyszereket tartalmazó zselésítőporok helyett.

Trükkök, tippek, praktikák:


A gyümölcshéjat és a magházat annyi vízben, amennyi éppen ellepi, kis lángon, lefedve 45-50 percig főzzük. Ezután leszűrjük, és a héjból is alaposan kinyomkodjuk a nedvességet. A folyadékot visszatesszük a tűzre, és most már fedő nélkül főzve kb. a felére sűrítjük. Akkor van készen, ha tányérra cseppentve hamar megkocsonyásodik. A zselét forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Tipp: még tartósabb lesz a zselé, ha a leszűrt léhez besűrítés előtt némi (nyírfa)cukrot is adunk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Mennyei csalamádé
Mennyei csalamádé

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almakompót 1 - OK
Almakompót 1 - OK

1. Engedjünk egy megfelelő méretű lábasba három liter csapvizet. 2. Ebbe csavarjuk bele a citrom levét, keverjük el benne a kristálycukrot. 3. Az almákat hámozzuk meg, csum...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Kandírozott narancshéj
Kandírozott narancshéj

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Paradicsom klf. aszalása+ felhasználása
Paradicsom klf. aszalása+ felhasználása

Lehet koktél, Lucullus vagy törpe paradicsomot is aszalni, gyakorlatilag minden fajta alkalmas. A paradicsomokat félbevágjuk, kicsumázzuk, majd besózzuk. Ízlés dolga: a paradicsomo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk