Mogyorótorta:
- 30-35 dkg darált mogyoró (szemes mogyoróból, lásd: ,,Elkészítés")
- 11 tojás
- 25 dkg vaj
- tésztához 8 tetejes evőkanál kristálycukor
- krémhez kb 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 2 csomag vaníliás cukor
- egy citrom reszelt héja
- 1 tábla tortabevonó
- 3-4- ek holland kakaó
- 1-2 kávékanál étololaj
- kevéske dzsem
- A szemes mogyorót megpörköljük, utána a héja könnyen lejön. Ledörzsöljük a héját és megdaráljuk.
A tészta elkészítése:
- Nagy edényben 8 tojás fehérjét először önmagában, majd a kristálycukorral kemény habbá verjük. (Akkor kell hozzáadni a cukrot, amikor a fehérje már majdnem fel van verődve.)
- Hozzáadjuk a 8 tojás sárgáját, amivel tovább verjük.
- Kanalanként belekeverjük fakanállal a darált mogyorót. Ekkor már nem verjük, csak keverjük. Egy kis tálkányi darált mogyorót meghagyunk a végére.
- A tepsit selyempapírral (vagy sütőpapírral) kibéleljük és a tészta masszát beleöntük. Egy műanyag lap, vagy kés segítségével egyenletesre simítjuk.
- A sütőben pár percig erősebb lángon, aztán közepes lángon megsütjük.
- Hústűvel szurkáluk és figyeljük, hogy ragad-e még, megsült-e már.
- Kb. 20-25 perc kell neki.
- Ha kész, akkor deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a selyempapírt. Visszafordítjuk, és szalvétával letakarjuk, amíg ki nem hűl.
Krém készítése:
- 2 egész tojást és 1 tojásnak a sárgáját a porcukorral gőz fölött (esetleg azbeszten) habverővel keményre verjük. mikor kemény, akkor levesszük a gőzről és addig verjük, amíg langyon nem lesz. (Akkor már ott lehet hagyni, és nem esik össze.)
- Külön edényben a vajat a kakaóval habosra keverjük. A felvert tojással összekeverjük egy fakanál segítségével. Ha nem elég édes, akkor még porcukokorral ízesítjük.
Összerakás:
- A tésztát hosszában felére vágjuk, a két felet egyamásra helyezzük, és a széleket egyenletesre levágjuk.
- A krémmel megtöltjük a tésztát, valamit a torta oldalait is megkenjük vele.
- A maradék mogyoróval az oldalt beporozzuk (egy kés segítségével).
- A tortabevonóhoz 1-2 kávéskanál étolajat adunk. Megolvasztjuk kis (!) lángon, folyamatos kavargatás közben.
- A torta tetjét nagyon-nagyon (!) vékonyan megkenjük egy kis dzemmel. Ezt azért tesszük, hogy a tortabevonó könnyen ráragadjon és nem pattogjon le.
- A torabevonó ne legyen túl híg, amikor ráöntjük a torta tetejére. Késsel esimítjuk.
- Hűtőbe tesszük.
- A recept Bécs mellől származik, és ,,drága aranyos Ilus néni" (akinél Kati mama egyetemi évei alatt lakott) mondta el Kati mamának.
- Nem olyan nagy tepsire való, mint a gáztepsi, hanem közepes tepsire való, amit a sütőn a rácsra teszünk be.
- Esetleg egy fél sütőport lehet beletenni.
- A mogyorót napokkal előbb is elő lehet készíteni, és megpörkölni.
- A piskótát is meg lehet 1-2 nappal korábban csinálni.
Diótorta: .....
A tésztához a száraz hozzávalókat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a margarint, a tojást és a tejet. Alaposan összedolgozzuk az egészet. A kész tésztát gyúródeszkán cipóvá gyúrju...
Elkészítési idő:Tészta készítése: 1. A lisztet átszitáljuk, és elkeverjük a sütőporral. A tojásokat szétválasztjuk. 2. A fehérjéket keményre verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, mí...
Elkészítési idő: 1-1.5 óraA meggyeket locsoljuk meg rummal. A sütőt melegítsük elő 150 ºC-ra. ♥ Készítünk egy piskótakorongot a hozzávalókból a következő módon: A lisztbe célszerű belekeverni a sütőport...
Elkészítési idő: