Családireceptkönyv.hu

Rigó Jancsi


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A csokis piskótához
8 db tojásfehérje
100 g kristálycukor
8 db tojássárgája
30 g holland kakaópor
170 g búzaliszt (BL55)
1 csipet só
A csokoládés tejszínkrémhez
2 db lapzselatin
25 g rum - barna
1 L habtejszín (30-32%-os)
50 g holland kakaópor
150 g porcukor
A csokoládé bevonathoz
150 g étcsokoládé (53%-os)
56 ml habtejszín (30-32%-os)

Elkészítés:




Egy szilikonos sütőpapírt 30x35 cm-es méretre vágunk.

A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagú habbá verjük.

Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojássárgákat.

További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a kakóporral egyenletesen elkevert lisztet is, és simára keverjük a piskótát.

A sütőpapírra szedjük a masszát, körbe kb. 1 cm-t szabadon hagyva, lapot kenünk a sütőpapírra. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény!

Előmelegített 190 C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt készre sütjük a lapot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra ráborítjuk, hogy ne száradjon ki.

Ha a piskóta teljesen kihűlt, nekifogunk a krém elkészítésének. A lapzselatinokat egy kis üveg, vagy műanyag tálban beáztatjuk a barnarumban, és félretesszük.

Kemény habbá verjük az egy nappal korábban alaposan behűtött habtejszínt. Ha a hab felverődött, rászitáljuk a porcukrot, és a kakaóport, majd egyenletesen elkeverjük vele.

A rumba beáztatott lapzselatinokat mikrohullámú sütőben 10-20 másodperc alatt felolvasztjuk. Semmiképpen se forraljuk fel! Végül a krémhez csurgatjuk, és egyenletesen elkeverjük benne.

Most a piskótalapról lehúzzuk a sütőpapírt, és a hosszabbik oldalára merőlegesen elfelezzük. Az egyik felét egy tálcára tesszük a bőrös felével felfelé, és rászedjük az összes krémet.

A krémet most szép, sarkos téglatestté kenjük a fél piskótalapn egy kenőkés segítségével. Tehát a krém oldalai szép függőlegesek, a sarkai pedig élesek legyenek, a teteje vízszintes, sima legyen.

A megmaradt piskótalapot szintén a bőrös felével felfelé tegyük a krémre, kicsit nyomkodjuk rá óvatosan tenyerünkkel.

A kenőkéssel a sütemény oldalain a krémet szép egyenletesen kenjük el a két piskóta széleit fedve, és tegyük a betöltött Rigó Jancsit hűtőbe, 1-2 órára.

A befejezéshez olvasszuk meg a bevonathoz szükséges étcsokoládét, majd forraljuk fel a tejszínt, és még forrón, csurgassuk az olvasztott csokoládéhoz, és keverjük el sima, folyós bevonattá. Ha megvan, öntsük a betöltött, kihűlt Rigójancsi tetejére, és egy kenőkéssel egyenletesen kenjük el rajta.

Ha a bevonat megkötött, forróvízbe mártott késsel a négy szélét vékonyan körbevághatjuk, hogy szép szélei legyenek.

Ezután 3x5 darabba kb. 5x5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ezzel el is készült a finomság.

Rigó Jancsi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Csokis banános muffin
Csokis banános muffin

A vajat megolvasztjuk, a csokoládét apróra vágjuk. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót, csokidarabokat összekeverjük. Ezután a banánt pépesre nyomkodjuk. A tojást, tej...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Somlói szelet
Somlói szelet

A szokásos módon piskótát sütünk, külön a sárgát és külön a barnát. Közben a pudingokat a pudingpor csomagolásán lévő leírás szerint elkészítjük. A kakaós piskótára rákenjük a vaní...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Almás – vaníliakrémes mámor, csábító ízű mutatós süt
Almás – vaníliakrémes mámor, csábító ízű mutatós süt

A tojások fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is, mikor már összeállt, belekeverjük a vizet és összedolgozzuk a toj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mézes puszedli - takarékos recept
Mézes puszedli - takarékos recept

1. A cukrot lábasba szórjuk, közepes lángon barnára karamellizáljuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. A tejet ráöntjük, majd kis lángon addig főzzük, míg a karamell a tejben föl nem ol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk