menu

Családireceptkönyv.hu

Beignet (francia fánk)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 dl tej,3 dl kefír,40 g friss élesztő,2,5 ek cukor,45 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna,csipet só,kb 1 1/2 l olaj a sütéshez
sok porcukor

Rumos karamell szósz
20 dkg cukor,3 ek vaj,80 ml víz,60 ml rum,csipet só,60 ml tejszín

Vaníliaöntet
2,5 dl tejszín,2,5 dl tej,1 vaníliarúd,4 tojássárgája,5 dkg cukor

Elkészítés:


Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.

Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává - nagyon ragacsos marad!
Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk. - kb 50 db lesz belőle.

Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat - egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.

Rumos karamell szósz:
A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozááadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.

Vanília öntet:
A tejet és a tejszínt kis lábosbanforráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat is. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
*Barhesz - csavart kalács
*Barhesz - csavart kalács

A langyos tejben elkeverek 1 tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztet tálba teszem, hozzáadom a sót, a tojást, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, a van...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Kelesztés nélküli kakaós csiga
Kelesztés nélküli kakaós csiga

Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat i...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tízperces bögrés pillefánk
Tízperces bögrés pillefánk

1. A hozzávalókat összekeverjük. Egy galuskaszerű tésztát fogunk kapni. 2. Két evőkanál segítségével forró olajba szaggatjuk. 3. A tészta magától fog megfordulni az olajban. Ez a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Aranygaluska kicsit másképp
Aranygaluska kicsit másképp

a lisztet mélyebb tálba szorjuk ,közepébe egy kis mélyedést csinálok -bele szórunk kevés cukrot .szétmorzsoljuk az élesztőt és meglocsoljuk kevés langyos tejjel -megfuttat...

Elkészítési idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk