2 dl tej,3 dl kefír,40 g friss élesztő,2,5 ek cukor,45 dkg liszt
1/2 tk szódabikarbóna,csipet só,kb 1 1/2 l olaj a sütéshez
sok porcukor
Rumos karamell szósz
20 dkg cukor,3 ek vaj,80 ml víz,60 ml rum,csipet só,60 ml tejszín
Vaníliaöntet
2,5 dl tejszín,2,5 dl tej,1 vaníliarúd,4 tojássárgája,5 dkg cukor
Kis lábosban forrásig melegítjük a tejet, lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a kefírt. Nagy keverőtálba tesszük, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és hagyjuk 5 percig pihenni.
Amikor az élesztő elkezd egy kicsit felfutni, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikrabónát és fakanállal alaposan összekeverjük, amíg összeáll labdává - nagyon ragacsos marad!
Letakarjuk és meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Amikor legalább duplájára megkelt sok liszttel megszórt munkalapra borítjuk, a tetejét a szokásosnál vastagabban magszórjuk liszttel és kinyomkodjuk a tésztából a levegőt. Labdát formázunk belőle és 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kicsit hagyjuk pihenni, majd egy éles késsel 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk. - kb 50 db lesz belőle.
Egy nagy lábosban felforrósítjuk az olajat és közepesen erős lángon kisütjük a fánkokat - egyszerre 5-7 darabot, egyszer megfordítva. Papírtörlőre szedjük, melegen, sok porcukorral meghintve kínáljuk.
Rumos karamell szósz:
A cukrot kis lábosba tesszük és felolvasztjuk. Közepesen alacsony lángon addig hevítjük, amíg világos borostyán színe lesz. Hozááadjuk a hideg vajat, vizet, rumot és egy csipet sót és közepesen alacsony lángon újra addig hevítjük, amíg a cukor teljesen felolvad és homogén öntetet kapunk. Hozzákeverjük a tejszínt, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni.
Vanília öntet:
A tejet és a tejszínt kis lábosbanforráspontig melegítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magját és a rudat is. Közben a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. A tejből kivesszük a vaníliarudat, a tejes keverékből kanalanként a tojáshoz keverjük kb. az egyharmadát, majd az egészet visszaöntjük a lábosba. Közepesen erős láng felett, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépben bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük. Kézi dagasztásnál a szokásos módon járunk el, majd egy tálban letakarva (vag...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Megmelegítem a tejet, kiöntök kb. 1 dl-t egy bögrébe, beleteszek 1 kk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és meleg helyen felfuttatom (vagyis megvárom, amíg szépen felhabosodik, m...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: Közepes1. Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor adjun...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű