A tésztához
250 g búzaliszt (BL55),30 g vaj,30 g porcukor
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 teáskanál kakaópor - holland,1 csipet só,60 ml Marsala bor
A szélek kenéséhez
1 db tojásfehérje
A krémhez
800 g ricotta,200 g porcukor,1 db citrom reszelt héja
200 g étcsokoládé (45-59%-os, reszelt)
A végekre
pisztácia - zöld
Az eredeti cannoli ricottával készül, de van aki mascarponéval készíti el, hát én is így tettem, mert valahogy a 2 hét alatt most nem sikerült egyik üzletben sem ricottát vennem. Így a receptben ricottát írok, de ha nincs, nyugodtan lehet helyette mascarpone, ugyanolyan finom lesz a sütemény. A tölteléket érdemes a fogyasztás előtt beletenni, mert megpuhul a tészta tőle. Mondjuk, itt hozzátenném, én betöltöttem az egészet, és a hűtőbe tettem, míg elfogy. Nekem jobban bejött másnap, mikor már kissé felpuhult a tészta a krémtől.
Elkészítés
A tészta hozzávalóit tálba tesszük, és jól összegyúrjuk. Majd a hűtőbe tesszük kb. 30 percig pihenni.
Ezután lisztezett deszkán jó vékonyra kinyújtjuk. Ha kinyújtottuk keresünk egy 8-10 cm átmérőjű kerek kiszúrót vagy poharat és kiszaggatjuk a köröket.
Habroló formára tekerjük szorosan. A tojásfehérjével érdemes a széleket lekenni, és jól összetapasztani. A széleit jól lenyomva, hogy összeragadjanak, különben sütés közben kinyílik.
Forró olajba tesszük, és szép barnára sütjük őket (gyorsan sülnek, sütés közben a rolóformákról lejön a tészta ezt ki is vehetjük, míg megsülnek, majd mehet rá a következő adag tészta, ha már nem forró.)
A krémhez a hozzávalókat összekeverjük, és egy habzsák (zacskó) segítségével a rolóba nyomjuk. A végeit lehet csokoládéba, darabolt pisztáciába mártani.
Majd megszórjuk kevés porcukorral.
A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk, nagy gáztepsi méretűre, el...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet öntsük egy edénybe és adjuk hozzá a felvert tojássárgáját, tegyük bele a cukrot és a vaníliás cukrot, lassú tűzön kezdjük el főzni. Folyamatosan kavargassuk, nagyjából 3 pe...
Elkészítési idő: 30 PERC Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra. 2. A kekszet ledaráljuk, vagy aprítógépben morzsásra aprítjuk, és összedolgozzuk a vajjal. A piteformába nyomkodjuk egyenletesen, úgy, hogy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, majd a csomagoláson szereplők szerint sütőben megsütjük. A tejbe belekeverjük a sót és a cukrot, majd megfőzzük benne a vaníl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű