4 személyre
- 1 tojás,- 5 dkg tökmag,- 20 dkg reszelt sajt,- 1 csomag újhagyma
- 3 főtt tojás,- 30 dkg csülök,- 50 dkg leveles vajas tészta
Tormamártás
- citromlé,- só,- kristálycukor,- 10 dkg reszelt torma
- 5 dl tejszín,- 2 evőkanál finomliszt,- 10 dkg vaj
A csülköt és a kemény tojásokat kis kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Mindezeket egy keverőtálba tesszük, s lazán, de alaposan összekeverjük a reszelt sajttal. Kinyújtjuk a vajas tésztát, majd derelyevágóval körülbelül 8 × 8 cm-es négyszögekre vágjuk. Minden tésztakocka közepére teszünk egy-egy kupaccal a töltelékből, majd a tészta egymással szemközt lévő sarkait összefogjuk, és batyut vagy papucsot hajtunk belőle. A tetejüket megkenjük felvert tojással, és megszórjuk tökmaggal. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tormamártás
A mártáshoz a vajat felhevítjük, és egy kicsit megfuttatjuk, felhabosítjuk rajta a lisztet. Vigyázzunk, hogy ne piruljon meg! Felengedjük a forró tejszínnel vagy tejjel, és kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a tormát, végül a mártást sóval, cukorral és pár csepp citromlével ízesítjük.
A karfiolt lereszelem, sózom, hagyom állni amíg levet ereszt. Alaposan kinyomkodom belőle a vizet. Hozzáadok 4 tojássárgáját, őrölt szerecsendiót, zabpehelylisztet, aprított petre...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű1. Keverjétek össze a kukoricalisztet, a darát, a tojást, fűszereket, a sütőport, a sót és a tejet egy tálban. Annyi tejet adjatok hozzá, hogy egy jó sűrű palacsintatészta-szerű ál...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz