Családireceptkönyv.hu

Krémes


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


0,5 kg vajas tészta

(lehet kapni Lidl-ben készen), ebből kell megsütni a 2 db 30 x 40-es lapot. Ezeket félretesszük, megsüthetjük előző nap is.

2 l tej
4 cs vaníliáscukor, vagy 1 rúd vanília rúd
8 db tojás szétválasztva (fehérje és sárgája külön kel)
23 dkg kristálycukor
13 dkg kristálycukor
27 dkg rétesliszt
szóráshoz porcukor

Elkészítés:


a 2 liter tejbe beletesszük a van. cukrot(rudat) a 23 dkg kr.cukrot és feltesszük melegedni. Addig mindenképp keverni kell, amíg a cukor feloldódik, utána már otthagyhatjuk, nem fog leégni...
El kell kezdeni a 8 tojás fehérjét habbá verni, ide jó ha van egy segítő kéz, vagy egy állványos habverő, mert szükség lesz a kezünkre máshol is:) Amikor a hab már elég kemény hozzá tesszük a 13 dkg kristálycukrot és tovább verjük.
Eközben kell kivenni a tejből langyos állapotában kb 4 dl mennyiséget, amit a tojássárgákkal alaposan össze kell keverni, és a 27 dkg réteslisztet még hozzá adagolni és ezzel is teljesen simára keverni. Ha túl meleg lenne a tej, akkor csomós lesz a pudingunk. Amikor a tej felforrt, hozzáöntjük a tojásos, lisztes pempőt, és az egészet intenzív keverés mellett a tűzön hagyva sűrűre főzzük.
Ha jól időzítettünk, akkor a tojások fehérjéből készített cukros habunk már elég erős. A pudingot ekkor levesszük a tűzről, és nagyon finoman beleforgatjuk a tojáshabot. Amikor beleforgattuk, akkor visszatesszük a tűzre, és újra átforrósítjuk az egészet, vagyis addig keverjük (finoman, de határozottan, amíg újra "megrottyan" az egész. Ezzel van kész a krémes töltelékünk.
A magas falu edénybe belekészített kisült vajas lapra öntjük a még forró tölteléket, elsimítjuk és hűlni hagyjuk. Ha már nem forró betesszük a hűtőbe és néhány órát hűtjük, hogy teljesen hideg legyen, és alaposan megkössön.
Ha már úgy érezzük, hogy elég masszív a töltelékünk, akkor ráhelyezzük a második kisült vajas lapot, és az egészet egy ügyes mozdulattal megfordítjuk, hogy az alsó lap kerüljön felülre. Szeleteljük, porcukorral megszórjuk és jól megesszük:))) A vendégeknek pedig készítünk egy újabb adagot:)
Sok sikert!!! Megéri a fáradságot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Először az összes hozzávalót készítsük elő, mert később nem lesz időnk rá:)
A recept egy kb 30 x 40 cm-es adag elkészítéséhez szól, szükség lesz egy kb ekkora nagyságú magas falu edényre, valamint egy ekkora sütőlemezre. Ha nincs ekkora lemezünk, használható a sütőedény fejre fordítva:)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Körtés-fehér csokoládés mousse torta
Körtés-fehér csokoládés mousse torta

Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá a mandulát, és kavarjuk össze. Majd törjük apróra. A tojást a cukorral kavarjuk habosra. A tojásfehérjét a cukorral verjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nagy
Francia krémes
Francia krémes

Kezdjük azzal, hogy elkészítjük a margarint. Ha nincs leveles margarinunk, amit húzó margarinnak is hívnak és általában nagy tételben lehet kapni (szóval kis háztartásokban n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Gyümölcstorta-tropikána
Gyümölcstorta-tropikána

Ezt a tortát 1990-ben alkották meg a dnyipropetrovszki (ukrajna) Fantasy kávézó cukrászai 1990-ben. Óriási lelkesedést váltott ki orosz oldalakon, rengetegen elkészítették, külön...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
kekszes krémes
kekszes krémes

A pudingot a szokásos módon főzzük meg a tejjel és a cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Tegyük egy tálba és mixerrel keverjük krémesre a vajjal. Ízesítsük a vaníliás cukorral és a res...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk