3 kg narancs
3 citrom
1,5 kg kristálycukor
Mielőtt neki fogunk a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsuk meg, a legjobb ehhez egy dőrzsis szivacs. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés: a narancs külső rétegét távolítsd el, majd vágd vékony csíkokra, ahogy a citromét is. A fehér részeket is mindenképpen távolítsd el, különben keserű lesz a végeredmény, az meg nem annyira jó, kivéve, ha szereted a kesernyés ízeket. Fél liter vizet mérj ki egy edénybe, add hozzá a cukor harmadát, és lassú tűzön oldd fel benne, a narancs- és citromhéjak társaságában. A narancsot és a citromot - illetve a húsukat - kockázd fel, és körülbelül 20 percnyi főzés után add a vízhez őket is. Körülbelül másfél óra főzés után lesz kész, ha még nem szimpatikus az állaga, kevergesd egy kicsit. Kifőzött dunsztosüvegekbe porciózd ki, zárd le jó alaposan, majd tedd több réteg pokróc közé legalább egy napra.
egy kicsit különlegesebb lekvárt szeretnél, rummal és vaníliával is gazdagíthatod, de jól áll neki a fahéj és a gyömbér is, kísérletezz kedvedre! Ha nem vagy biztos abban, hogy a lekvár elkészült, szedj egy kisebb adagot a fazékból, és tedd hűtőbe, ha rövid idő - tíz perc - alatt kocsonyásodik, akkor készen vagyunk.
Őszibarack befőtt készítés: hogyan tartósítsuk? Az őszibarack befőtt tartósításának számos útja van, ezek közül a legismertebb a száraz és a nedves dunsztolás, ám ma már az ősziba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk és húsdarálón ledaráljuk. Ezután hozzáadjuk az 1 kg sót és jól összekeverjük, majd befőttes üvegekbe töltjük. Érdemes kissé lenyomkodni a zöldségeket az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és rögtön citromos vízbe dobjuk, hogy ne barnuljon meg. 2. A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikáz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű