Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Narancslekvár


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2 üveg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 kg narancs
3 citrom
1,5 kg kristálycukor

Elkészítés:


Mielőtt neki fogunk a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsuk meg, a legjobb ehhez egy dőrzsis szivacs. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés: a narancs külső rétegét távolítsd el, majd vágd vékony csíkokra, ahogy a citromét is. A fehér részeket is mindenképpen távolítsd el, különben keserű lesz a végeredmény, az meg nem annyira jó, kivéve, ha szereted a kesernyés ízeket. Fél liter vizet mérj ki egy edénybe, add hozzá a cukor harmadát, és lassú tűzön oldd fel benne, a narancs- és citromhéjak társaságában. A narancsot és a citromot - illetve a húsukat - kockázd fel, és körülbelül 20 percnyi főzés után add a vízhez őket is. Körülbelül másfél óra főzés után lesz kész, ha még nem szimpatikus az állaga, kevergesd egy kicsit. Kifőzött dunsztosüvegekbe porciózd ki, zárd le jó alaposan, majd tedd több réteg pokróc közé legalább egy napra.
egy kicsit különlegesebb lekvárt szeretnél, rummal és vaníliával is gazdagíthatod, de jól áll neki a fahéj és a gyömbér is, kísérletezz kedvedre! Ha nem vagy biztos abban, hogy a lekvár elkészült, szedj egy kisebb adagot a fazékból, és tedd hűtőbe, ha rövid idő - tíz perc - alatt kocsonyásodik, akkor készen vagyunk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Cékla lekvár
Cékla lekvár

A céklát nyersen meghámoztam kis kockákra vágtam és annyi vizet tettem rá, hogy ellepje. Sót cukrot tettem hozzá, a szegfűszeget fahéjat teatojásba tettem és úgy bele. Fedő alatt m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Fanni
Sült hús zöldségágyon
Sült hús zöldségágyon

a

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Csilis-kardamomos paradicsomlekvár
Csilis-kardamomos paradicsomlekvár

A paradicsomokat fél percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd jéghideg vízbe mártjuk, hogy ne főjön tovább. Meghámozzuk és felkockázzuk. A kardamom magokat közben száraz edényben...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Fűszeres körtelekvár
Fűszeres körtelekvár

A megpucolt körtét darabokra vágjuk és egy fazékba tesszük, rácsavarjuk a citrom levét, egy pici vízzel (kb 1dl) feltesszük főni, majd botmixerrel pépesítjük. Belerakjuk a fűszerek...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk