Családireceptkönyv.hu

Narancslekvár


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2 üveg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 kg narancs
3 citrom
1,5 kg kristálycukor

Elkészítés:


Mielőtt neki fogunk a lekvárfőzésnek, az első és legfontosabb dolgod, hogy a citromokat és a narancsokat jó alaposan tisztítsuk meg, a legjobb ehhez egy dőrzsis szivacs. Ha ezzel megvagy, jöhet a következő lépés: a narancs külső rétegét távolítsd el, majd vágd vékony csíkokra, ahogy a citromét is. A fehér részeket is mindenképpen távolítsd el, különben keserű lesz a végeredmény, az meg nem annyira jó, kivéve, ha szereted a kesernyés ízeket. Fél liter vizet mérj ki egy edénybe, add hozzá a cukor harmadát, és lassú tűzön oldd fel benne, a narancs- és citromhéjak társaságában. A narancsot és a citromot - illetve a húsukat - kockázd fel, és körülbelül 20 percnyi főzés után add a vízhez őket is. Körülbelül másfél óra főzés után lesz kész, ha még nem szimpatikus az állaga, kevergesd egy kicsit. Kifőzött dunsztosüvegekbe porciózd ki, zárd le jó alaposan, majd tedd több réteg pokróc közé legalább egy napra.
egy kicsit különlegesebb lekvárt szeretnél, rummal és vaníliával is gazdagíthatod, de jól áll neki a fahéj és a gyömbér is, kísérletezz kedvedre! Ha nem vagy biztos abban, hogy a lekvár elkészült, szedj egy kisebb adagot a fazékból, és tedd hűtőbe, ha rövid idő - tíz perc - alatt kocsonyásodik, akkor készen vagyunk.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Áfonyalekvár - cukormentes
Áfonyalekvár - cukormentes

Az áfonyát válogasd ki, mosd meg alaposan, és szitán csepegtesd le. Nyomkodd össze, vagy botmixerrel pürésítsd egy kicsit. Öntsd egy lábosba, add hozzá a zselésítő pektinport. Resz...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Ételízesítő házilag - házi vegeta tartósítószer nélk
Ételízesítő házilag - házi vegeta tartósítószer nélk

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, húsdarálóval is...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Eperdzsem chia maggal
Eperdzsem chia maggal

Ha felforrt az eper, hagyom kicsit állni és hozzá keverem a jól elkevert szénsavas vizet és zselatint. Majd a chia magot. Mehet üvegekbe. Automatázni: 90 fokon 30 percig

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Epres rebarbara kompót
Epres rebarbara kompót

20 dkg rebarbara • 20 dkg eper • 5 dkg (házi) vaníliás cukor • 2-3 ek. facsart narancslé Fantasztikus ízpárok: eper és rebarbaraA rebarbara végeit levágjuk, szárá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk