10 dkg vaj
13 dkg porcukor (vagy nyírfacukor)
0.33 evők gyömbér (őrölt)
0.33 evők szegfűszeg (őrölt)
0.33 evők kardamom (őrölt)
0.75 evők fahéj (őrölt)
0.33 teás kanál szódabikarbóna
0.5 db tojás
2 evőkanál méz (eredetileg speciális cukorszirup)
70 ml víz
1 csipet só
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 narancsból nyert narancshéj (reszelt)
30 dkg finomliszt
1.nap
A puha vajat a cukorral egy mély tálban elkeverjük, hozzáadjuk a fűszerekkel összekavart szódabikarbónát.
Beleütjük a tojást, hozzácsurgatjuk a mézet és fokozatosan a vizet, majd végül a lisztet.
Egy kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg. A masszát kanalazzuk egy folpackba, majd lezárva tegyük a hűtőbe legalább 12 órára.
2. nap:
Másnap elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és jól lisztezett felületen kb. 2-3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott formánkkal. Mivel én most a gyerekeknek készítettem ajándékot, az általuk közkedvelt Mézike formát használtam.
A kiszúrt kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, sütésálló csokival díszítjük, majd 175°C-ra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt szép világosbarnára sütjük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az ízesítőket majd a tojást és azzal is kavarjuk egy kicsit. Utána felváltva hozzá adjuk a lisztet és a diót (vagy a mandulát vag...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA Magyaros sertéspörkölt készítése.annyi különbséggel,hogy a végén kap egy tejfölös habarást
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz elkészítése roppant egyszerű. A tejszínt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a csokoládét. Nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb levegőt, azaz buborékot keverjük bele, mert az me...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű