A fánkokhoz
7 db tojás,200 ml víz,200 ml olaj,200 g liszt,Csipet só,Csipet cukor
A töltelékhez és az öntethez:
1500 ml állati tejszín (30%-os),150 g fehér csokoládé
300 g étcsokoládé,250 g cukor, ízlés szerint
Elsőként a tölteléket és az öntetet kell elkészítenünk. Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel.
A felforrt tejszínből 500 ml- t mérjünk a fehér csokoládéra. Majd habverővel vagy botmixerrel keverjük csomómentesre.
A maradék 1000 ml tejszínt öntsük az étcsokoládéra. Adjuk hozzá a cukrot is és ezt is mixeljük csomómentesre. Ezután mindkét öntetet le kell hűtenünk legalább 9 C fokosra, de az sem baj, ha hidegebbre. Ezért ezt a műveletet érdemes órákkal korábban elvégezni.
A fánk készítése
Az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral, tegyük fel forrni. Ha felforrt adjuk hozzá a lisztet.
Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, illetve reszteljük, amíg el
nem válik az edény falától. Ekkor vegyük le a gázról. Keverjük tovább robotgéppel és közben óvatosan adagoljuk bele a tojásokat.
A tojásokkal keverjük simára a tésztát. Töltsük nyomózsákba az anyagot és dresszírozzunk kb. 4 cm átmérőjű félgömböket. Tartsunk közöttük legalább 5-6 cm távolságot. Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal formázzunk galuskákat. 180 C-fokos előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt süssük aranybarnára a fánkokat. A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a fánkocska.
Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen aranybarnák. A sütőben alaposan felfújódott a fánkunk és a közepe üreges lett.
Ha kihűltek a fánkok, fakanállal döfjünk lyukat az aljára.
A lehűlt fehér csokoládés krémünket lassú fokozaton verjük fel. Legyünk óvatosak, mert ha gyorsan keverjük vagy, ha túl sokáig akkor betúrósodik. Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz.
A felvert krémet töltsük habzsákba és töltsük meg a fánkokat.
Kissé habosítsuk ki az étcsokoládés krémet is, de ez maradjon folyékony. A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek.
Az étcsokoládés öntettel öntsük le a betöltött fánkokat, vagy egyesével mártsuk ki mindet. Érdemes elkészítés után legalább két órát hűtőben pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.
Tipp: Ugyanebből a tésztából, ekler fánkot is készíthetünk.
Tipp: Természetesen az étcsokoládés öntetet is ki lehet habosítani, ha ugyanolyan óvatosan tovább keverjük. Ekkor a fehér csokoládés részt verjük fel kevésbé, és azt használjuk öntetnek.
pudingot csomómentesre keverem kevés tejjel, hozzáadom a cukrot és a többi tejet, majd felfőzöm sűrűsödésig és langyosra hűtöm. A liszteket, sót és a sütőport összekeverem. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajkrémet és a cukrokat jól kikeverem, majd hozzáadom a felvert tejszínhabot. A piskótákat megmártjuk a kávé és rum keverékébe és és az edényünk alját kirakjuk vele. A krém fel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémet összekeverjük a cukorral, majd a tejjel és felverjük a csomagolson leírtak szerint. Ezt követően belekeverjük a tejszínhabot. Egy formába teszünk egy réteg kekszet majd...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűTészta elkészítése:A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját habosra keverjük cukorral. Hozzáadjuk a vanília aromát és apránként szórjuk bele a lisztet, a sót. Lazán hozzákeverjü...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű