1 kg narancs
1 citrom leve
1 kg kristálycukor
2 dl víz
A narancsokat alaposan megmossuk, kefével megsúroljuk, a héjukat tűvel néhány helyen megszurkáljuk, és nagyobb befőttesüvegbe tesszük Annyi vizet engedünk rájuk, amennyi ellepi őket. A feljövő gyümölcsöket többször visszanyomjuk a víz alá, amíg ott nem maradnak.
Az 5 napig tartó áztatás alatt naponta cseréljük a vizet, hogy a héj kesernyés íze eltávozzon.
Ezt követően negyedekbe vágjuk a narancsokat, kimagozzuk, majd keresztben egész vékonyan fölszeleteljük őket. Közepes nagyságú edényben fölforraljuk a vizet a cukorral, majd amikor erősen habzik, beletesszük a narancsszeleteket és a citromlevet. Időnként óvatosan megkavarva addig főzzük, amíg a szirup be nem sűrűsödik. Üvegekbe szedjük a gyümölcsöt, és ráöntjük a szirupot.
A lezárt üvegeket 5 percre megfordítjuk, majd talpukra állítva polcra tehetjük őket.
A megkezdett üveget tartsuk hűtőszekrényben. A pici darabokra vágott narancs süteményekbe használható.
Kisebb üvegekbe (200- 250 ml-es) szoktam rakni, hogy egyszerre elfogyjon. Ha mégis megmarad belőle használatkor, megbontva is néhány napig a hűtőben lehet tárolni..... A me...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKrotos Erika RECEPT: A birsalmákat jól meg kell mosni, a felületén lévő szőröket ledörzsölni. Négybe vágni, kiszedni a magházat és az esetleges rossz részeket. Héjastól kell felten...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldbabot megmostam többszörösen váltott vízben, majd megtisztítottam. 2 cm-es darabokra vágtam, majd megtöltöttem velük az üvegeket a befőzőautomata használati utasítását követv...
Elkészítési idő: 30 perc+automat Nehézség: NehézA vizet és kristálycukrot lábasba töltve, néha megkeverve (hogy le ne égjen) szirupot főzök belőle. Felforralom, majd félreteszem hűlni. Víz és kristálycukor: a teljes oldódásig o...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű