HOZZÁVALÓK:
minden kiló narancshoz egy citrom és fél kiló cukor
TEENDŐK:
1. Kilónként egy-két narancs és egy citrom héját vékonyan lehámozod, és beáztatod meleg vízbe. Amíg a többivel dolgozol, többször cseréled a vizet. (Így szabadulsz meg a vegyszerektől és a viaszos bevonattól.)
2. Az összes gyümölcsöt (a félkopaszokat is) gondosan megtisztítod, a fehér macibunda keserű, le vele.
3. Gerezdekre szeded őket, és a fazék fölött, hogy lé kárba ne vesszék, minden gerezdet két-három darabra vágsz. Én a magokat benne hagyom, és amikor feljönnek a tetejére, lehalászom. Ami marad, marad. Még senki nem halt bele. De ha nagyon komolyan akarod venni a szent ügyet, tüllzacskóba vagy teatojásba gyűjtve tedd őket a dzsembe.
4. Rázúdítod a cukrot, jól öszszekevered, és fölrakod főni - fél óra kell neki, ez persze függ a mennyiségtől, én háromnégy kilóból csinálok egyszerre. Kevergesd, oda ne kapjon.
5. Miközben rotyog, a kiázott héjakat az éles kiskéseddel hajszálvékony szálakra vagdosod, és a főzés utolsó 10 percére beleteszed a dzsembe, ettől finom, kesernyés, pikáns íze lesz.
6. A kész dzsemet azon forrón üvegekbe töltöd, celofánt teszel rá, gondosan lezárod, és fejreállítod. Nem kell tartósítószer, kigőzöli magát, nem fog penészedni. (Ez minden lekvárnál működik.)
7. Végül az egész hordát párnákkal vagy ócska pulóverekkel kibélelt kosárba vagy nagy lavórba rakod, és gondosan betakargatod. Minél lassabban hűl ki, annál jobb. Másnap mehet a spájzba.
CIFRÁZZAM?
Lehet szaporítani almával: nagyon finom; de lehet úgy is, hogy összefőzöl narancsot, citromot, grépfrútot, zöld citromot %u2212 kesernyésebb lesz, több cukor is kellhet bele, de a színes héjdarabkák cirmos kavalkádja nagyon szép látvány. Egy-két üvegbe becsempészhetsz egy rozmaringhajtást vagy egy csipet friss gyömbért: így hideg sült kacsa- és libamáj vagy vadhús remek kísérői lesznek.
FELHASZNÁLÁS:
a legegyszerűbb vastagon rákenni egy langyos vajas pirítósra, és elharapdálni valami finom tea mellé. De teheted süteménybe, tortába, palacsintába (keserűcsoki-öntettel, hmmm...), és aki szereti az izgalmas gasztronómiai kalandokat, az kóstolja meg érett camembert-rel, rokforttal, sőt puha kecskesajttal vagy - a rozmaringosat - hideg libamájjal is.
A szilvát alaposan mosd meg, a szárát szedd le, felezd el, magozd ki. Ha vannak benne hibás részek, azokat feltétlenül vágd ki. Tedd egy tiszta, magasabb peremű tepsibe. Arra ügyel...
Elkészítési idő: 8:30h Nehézség: KönnyűA paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk egy percre, kivesszük, hideg vízzel telt edénybe tesszük, majd a héját lehúzzuk. A paradicsomot összevágjuk, majd feltesszük a tűzre f...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűa
Elkészítési idő: Nehézség: NehézLekvár: A tisztára mosott és sérülésektől megtisztított, kimagozott stb. gyümölcsöt ledarálom, megfőzöm. /kb. 1 - 3 óra /. Beleteszem a polisettet és 10-15 percig forralom. A for...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz