1,5 kg kimagozott meggy
50 dkg kristálycukor
1 zacskó Dr.Oetker zselésítő 1:3
15 dkg keserű csoki
1 dl rum
0,5 citrom leve
A meggyet felraktam a tűzre főni, kb. 15 perc után egy merülő mixerrel félig szétturmixoltam. Azért csak félig, mert én szeretem,ha érezhető benne a gyümölcs.
Ekkor a zselésítőn lévő utasítás szerint a zacskó tartalmát elkevertem 2 kanál cukorral, és hozzáadtam a meggyhez. 1-2 perc főzés után, folyton kevergetve, hozzáadtam a többi cukrot is. Ezzel még 10 percig forraltam lassú tűzön, néha megkevertem.
Majd beleraktam a kockára vágott csokit és a rumot. Megvártam,míg a csoki felolvadt, ez kb.2 perc, aztán már szedhettem is ki az előkészített üvegekbe.
Szárazdunsztban 1 éjszakát pihentek, majd mentek a kamra polcára. Ebből az adagból kb. 5 üvegnyi / 250 ml-es/ lekvárt kapunk.
Mit lehet aszalni? Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA narancsokat alaposan megmosom, majd felteszem 2 liter vízben főni. Igen, egészben! Ha kell, teszek rá valamit (pl tányér) hogy ne ússzanak. Amikor forr, takarék lángra teszem és...
Elkészítési idő: sok Nehézség: KözepesTököt lereszelem, lesózom. 20 percet állni hagyom. Kicsavarom, üvegekbe töltöm. enyhén ecetes vízzel felöntöm. Vagy a kicsavart tök levét öntöm vissza rá kicsi ecettel. Vagy üveg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót a tejjel összeforralod, ha kész, leszűröd róla a tejet. A túróhoz hozzákevered az alapanyagokat, elkezded folyamatos keverés mellett összemelegíteni. Amikor összeáll gombóc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű