1 közepes fej kelkáposzta (1 kg)
3 db közepes burgonya
4 dkg zsír, vagy 3-4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 db közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt köménymag
1 kávéskanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál Vegeta ételízesítő
1 csipet szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
Só
1 csipet cukor
1 babérlevél (fakultatív).
A kelkáposzta hibás leveleit leszedjük. A káposztát félbe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd kockákra szeleteljük és megmossuk. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak, hogy ellepi. Rászórjuk az őrölt köménymagot, a majoránnát, (babérlevelet), az ételízesítőt, frissen őrölt borsot és enyhén megsózzuk. Ha félig megpuhult, rátesszük a megtisztított, kisebb kockákra vágott burgonyát, és fedő alatt puhára főzzük. (De ne főzzük szét a káposztát! Ha öreg a burgonya, főzzük már eleve együtt a káposztával.)
Az olajon a tisztított, kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük, ráreszeljük a fokhagymát, megszórjuk a liszttel, kissé pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd hidegvízzel felengedjük és berántjuk a káposztát. Ha a kelkáposztán sok lenne a lé, a berántás előtt lemerünk belőle. Sóval, borssal utóízesítjük, egy csipet cukrot adunk hozzá (ez még jobban kihozza az ízeket). Jól kiforraljuk.
Fasírttal, bármilyen pörkölttel, sült kolbásszal, vagy valamilyen sült hússal, tükörtojással nagyon finom, egészséges étel.
A babot átválogatjuk. Megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és annyi friss hideg vízben, amennyi jó ujjnyira ellepi, feltesszük főni. A babérlevéllel...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles kelt alaposan megmostam, majd bő vízben feltettem főni. Sóztam, meghintettem egy teáskanálnyi morzsolt majorannával, hozzáadtam a pucolt fokhagyma gerezdet, belekockáztam...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA káposzta torzsáját eltávolítjuk, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk. A burgonyát és a felcsíkozott káposztát egy fazékba tesszük, és anny...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűCukkinit megpucolom legyalulom,a vöröshagymát felkockázom zsíron dinsztelem hozzáadom a f.piros paprikát és a többi fűszereket felöntöm vízzel belerakom a gyalult cukkinit apróra v...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű