1 közepes fej kelkáposzta (1 kg)
3 db közepes burgonya
4 dkg zsír, vagy 3-4 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 db közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt köménymag
1 kávéskanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál Vegeta ételízesítő
1 csipet szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt pirospaprika
Só
1 csipet cukor
1 babérlevél (fakultatív).
A kelkáposzta hibás leveleit leszedjük. A káposztát félbe vágjuk, a torzsáját kivágjuk, majd kockákra szeleteljük és megmossuk. Lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi épp csak, hogy ellepi. Rászórjuk az őrölt köménymagot, a majoránnát, (babérlevelet), az ételízesítőt, frissen őrölt borsot és enyhén megsózzuk. Ha félig megpuhult, rátesszük a megtisztított, kisebb kockákra vágott burgonyát, és fedő alatt puhára főzzük. (De ne főzzük szét a káposztát! Ha öreg a burgonya, főzzük már eleve együtt a káposztával.)
Az olajon a tisztított, kockára vágott vöröshagymát megdinszteljük, ráreszeljük a fokhagymát, megszórjuk a liszttel, kissé pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majd hidegvízzel felengedjük és berántjuk a káposztát. Ha a kelkáposztán sok lenne a lé, a berántás előtt lemerünk belőle. Sóval, borssal utóízesítjük, egy csipet cukrot adunk hozzá (ez még jobban kihozza az ízeket). Jól kiforraljuk.
Fasírttal, bármilyen pörkölttel, sült kolbásszal, vagy valamilyen sült hússal, tükörtojással nagyon finom, egészséges étel.
Egy lábasban vékony olajon elkezdem dinsztelni a hagymát és a belereszelt gyömbért. Kevergetem, és már érződik is a gyömbér illata. Amint kezd megpirulni a hagyma, akkor jöhet a ké...
Elkészítési idő:A spenót leveleit megtisztítom és alaposan megmosom. Vízbe felteszem főni, amikor megfőtt, leszűröm és hozzáadom a szintén puhára főzött burgonyát. A burgonyát külön főzöm, mert ha...
Elkészítési idő: 1 óraA krumplit megpucoljuk, jól megmossuk, és kockára vágjuk. Egy lábasban feltesszük főni annyi vízben, amennyi épp ellepi. Beledobunk 3 db babérlevelet, megsózzuk, és főzzük kb 30...
Elkészítési idő: 1 óraAz olajon a lisztet kicsit átpirítjuk (nagyon világosra). A tejben a zsemlét megáztatjuk, kicsavarjuk, a tejet a lisztre öntjük és besamelt készítünk. A kiengedett spenótot hozzá a...
Elkészítési idő: fél óra